Završena slikarska kolonija „Boža Ilić“

0

Devetnaesta Likovna kolonija „Boža Ilić“ završena je danas na Belom Kamenu, rodnom mestu slikara Bože Ilića, u čiju čast se ova manifestacija održava. U živopisnoj prirodi ovog mesta stvaralo je deset slikara iz Niša, Pančeva, Mladenovca, Beograda, ali i iz Bugarske, što Koloniju čini međunarodnom.

– Drago nam je da smo ugostili umetnike iz svih krajeva naše zemlje, ali i gošće iz Bugarske. Prokuplje poklanja veliku pažnju kulturi, te su zato u našem gradu česta okupljanja stvaralaca iz svih oblasti kulture. Naša opština jeste siromašna, ali ne štedi na kulturi, jer narod koji je nema, nema ni prošlost, ni budućnost. Zbog toga su i sredstva namenjena kulturi u opštinskom budžetu iz godine u godinu sve veća, rekao je pozdravljajući učesnike devetnaeste Kolonije „Boža Ilić“ zamenik predsednika Opštine Miroljub Paunović.

Slikari su istakli da im je bilo izuzetno prijatno i lepo na samoj koloniji, pohvalivši organizatora iste i naglasili da bi i naredne godine rado bili deo ove lepe manifestacije, koja se održava u čast velikog i poznatog slikara Bože Ilića.

Narodnom muzeju Toplice sa ove kolonije, kao poklon učesnika, ostaće dvadeset novih slika koje potpisuju slikari iz Srbije i sestre Botev iz Bugarske.