Parktično znanje za studente poljoprivrede

0

Studenti Visoke poljoprivredno prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju (VPPŠ) koji se obrazuju na studijskim programima, voćarstvo i vinogradarstvo i zaštita bilja, praktičnu nastavu obavljaju u voćnjaku jabuka ove visokoškolske ustanove. Voćnjak se nalazi u selu Bresničić i zauzima površinu od 85 ari.

– Stečena znanja u učionicama, kabinetima i laboratorijama studenti primenjuju i dopunjuju u samom voćnjaku. Oni se na jedan praktičan način upoznaju sa svim fazama u proizvodnji kvalitetne jabuke, izjavio je prof. dr praktične nastave Novica Ilić i dodao da studenti tu mogu da vide rezultate primene savremene tehnologije.

On navodi da će ovogodišnji rod zlatnog delišesa, ajdareda i greni smita, čija se stabla nalaze u četvrtoj godini rodnosti, iznositi od 30 do 40 tona.

– Celi voćnjak je zaštićen i pokriven protivgradnom mrežom. Na prvu klasu otpada 85 do 95 odsto proizvedene jabuke, tako da problema sa plasmanom neće biti, rekao je Ilić i dodao da u narednom periodu planiraju da na površini od dva hektara zasade šljivu i višnju, a na površini od 83 ara vinovu lozu. Ovi zasadi će imati savremene sisteme za navodnjavanje.

Osnovni zadatak škole je da studenti koji se obrazuju u oblasti voćarstva i vinogradarstva i zaštite bilja, u što većoj meri steknu praktična znanja koja bi, odmah nakon sticanja diplome, mogli da primene na sopstvenim ekonomijama ili kod poslodavaca.