Mirdita, Kuršumlijo!

23

Samo dan nakon što je na stranicama Top Novosti objavljena priča o Albancu koji je otvorio pekaru u Kuršumliji, kupci u pekari „Kopaonik“ čiji je vlasnik Albanac iz Prizrena imali su priliku da se se susretnu sa pozdravom kada su želeli da kupe proizvode u ovoj pekari:  Mirëdita – Dobar dan!

Pisac ovih redova zna da „kukuriče pre prvih petlova“, i da je ova priča, kolumna koju piše „ne baš popularno“, ali, pokušava da predstavi (nada se da jeste!), većinski deo grada koji je zabrinut za budućnost varoši koja egzistira na rubu Srbije.

Naime, na osnovu ankete, nezvanične dodeše, retko ko u Kuršumliji veruje da je pekara koja je otvorena u gradu ima ekonomski interes.

Dokučiti ekonomski interes vlasnika pekare, koja se se, da  paradoks bude veći zove  – „Kopaonik“, kada uloži u mašine bar 10 000 evra, u radnike, zakup lokala, materijal i ostalo – teško da može da ima ekonomski interes u jednoj od sporednih ulica u Kuršumliji, jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji koja se uzgred nalazi na samoj administrativnoj liniji razdvajanja Srbije od Kosova i Metohije!

I kako to biva u Kuršumliji, sve se nakon objavljenog teksta svelo na komentare. Uglavnom anonimne. U retkim se pominje mogućnost da se sličan lokal otvori recimo u Prizrenu, ili u, zašto da ne, na primer u susednoj opštini Kosova i Metohije – Podujevu?!

I da ne bude da ovaj tekst ima bilo kakve veze sa nacinalnim, pisac ovih redova se ograđuje od bilo čega nacionalilističkog, veća samo pita:

„Da li je moguće da u prethodnih, sada već više od petnaest godina ikome palo na pamet da bilo kakav biznis razvije prekogranični, već se sada pojavljuje vlasnik Albanac sa Kosova koji u jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji otvara pekaru?!“

I tu nije kraj, u međuvremenu, najavljuje se ( tako bar nezvanično saznajemo, ali prilično pouzdano!), da će se uskoro u Kuršumliji otvoriti apoteka čiji je vlasnik Albanac?!

Veruje li neko zaista da je ovo slučajno? Da je u pitanju ekonomski interes? Ili se pak nešto „iza brda valja“. Ono što mi, obični smrtnici ne treba da znamo?!

Ako je greška, pa ovo spada u ekonomsku politiku koja je u skladu sa evropskim ili bilo kakvim drugim, višim možda intreresima, onda bi trebalo da svi budemo informisani!

U suprotnom, građani ove opštine zaslužuju bar da im se kaže kakvu to budućnost mogu da očekuju! Ako je imaju,  naravno…

Više o tome kako je otvorena pekara čiji je vlasnik Albanac u Kuršumliji možete pročitati OVDE

 

 

23 KOMENTARA

 1. Nadam se da ce narod kursumlije i kursumliske opstine koji je o tome decenijama vodio racuna i nije dozvoljavao albancima da naseljavaju ovu opstinu,uvideti o cemu se radi.

 2. Pozdrav na siptarskom je provokacija, cist bezobrazluk…
  Pljuvanje u lice Kursumliji, Srbiji I srpskoj drzavi..
  Sta ce biti sledeca provokacija?
  Igra siptara,tj.shota oko spomenika cetvrtkom u parku?
  Il visoko podignuta albanska zastava za vreme albanskih praznika?
  BOJKOT BRE

  • Pustite ih da zive slobodno u demokratskoj drzavi… samo na ,,mirdita,, odgovorite ,,dobar dan,, i udjite u drugu pekaru ako ti se oni ili njihov hleb ne svidjaju!

   • Ma da bre, lako je tebi da pricas o demokratskotj drzavi.
    To vazi samo za nas Srbe, a svi drugi neka nas zgaze.

 3. Није случајност паралелно отварање пекаре и апотеке од стране Албанаца у етнички чистим срединама као што су Куршумлија и Блаце. Почела је треће фаза пројекта стварања Велике Албаније, тихо запоседање и насељавање Топличког округа. Држава Србија и општинске власти Куршумлије су одговорне за то јер су на овом простору створили општу беспослицу и осиромашење грађана, чиме и саме раде на остварењу овог албанског пројекта, јер одавде народ одлази а Албанци долазе. За то што народ одавде одлази нису криви Албанци већ наши државни органи.

 4. Ideja albanizavije Kuršumlije je počela, posto je država odavno digla ruke od nas mi nesmemo sa budemo slepi kod očiju i ne vidimo šta se dešava, problem treba saseci u korenu….

 5. Interesuje me ko se od svih vas zapitao ko mu je iznajmio lokal,ajde malo o toj temi da pišemo a ne o Albanizaciji Kuršumlije.Vlasnik lokala je Srbin iz Bosne,pobegao od ratnih dešavanja u Kuršumlisku Banju pa potom napravio kućerinčinu u maltene centru Kuršumlije,on je sticajem okolnosti navikao da menja životnu sredinu i nema onaj naš Kuršumliski gen u vezi šiptara pa mu je lako bilo da na udjem pare inajmi lokal šiptaru i boli ga uvo kao niko mu u kući ne radi.Opštinu nemamo,to jest organi zaduženi za uvod radnji u registar su zatajili a možda je i šiptar registrovao radnju negde po Srbiji pa je preneo u Kuršumliju i tako ih zbunio.Ali bez obzira na to intervencija je bila neophodna!!!

  • Nemoj traziti motiv u tome zbog cega je Srbin iz BiH iznajmio lokal Siptaru. Trazi motiv u tome zasto je Siptar ovde dosao u etnicki cistu srpsku sredinu. Zapitaj se jos koliko su nekretnina, preko trecih lica, otkupili ovde. Zapitaj se kada budu dosli na te svoje lokacije da ce ih ovde biti kao pecuraka posle kise.

  • Nije, ali je zato platio glavom, on i njegova porodica.
   Zato Kursumlijo uzmi se u pamet, gledaj malo duze od svog nosa…
   BOJKOT

 6. Интерес економски није, интерес је чисто политички. Својевремено су Албанци у Албанији живели у највећој беди, али не случајно. Сав новац се упумпавао на Косово ради куповине српске земље. О томе је и француски министар културе и филозоф Малро 1975. год. писао. Све што је рекао, све се обистинило. И не само Албанци, већ и многе муслиманске земље и организације су слале новац. То исто чине и данас, а циљ им је разбијање етнички чисте српске средине. Довољно је да дође неколико бројних породица које ће понудити велику лову и направиће прави стампедо. А чујем да је пекара и добро посећена. Дај овци солило и гледај сеир.

 7. svi vi što ste pobegli iz kuršumlije nemoj da mnogo pametujete,pa šta ako je došo ova kuršumlije za par godina ima da se isprazni,pa neka je nasele drugi ljudi meni ne smeta

  • Tebi ako ne smeta, ti pravac na Kosovo, sta trazis tu, prodaj to sto imas, ako uopste imas, i pici, ko ti brani

  • Mi što smo „pobegli“ od dobra nismo sigurno pobegli. Tu će na kraju ostati samo lokalni političari,prosvetari, policija i njihova deca koja će raditi u istim društvenim firmama kao i oni,dok ne dođe vreme da više nemaju za koga da rade.

Comments are closed.