Festival Bucini dani: Posle ,,Sna letnje noći,, igraju ,,Herostrat,, i ,,Pijani,,

0

Na prestižnom Trećem festivalu „Bucini dani“ u Aleksandrovcu Župskom , koji će potrajati do 19. juna u takmičarskom programu biće izvedeno pet predstava. Publika je oduševljena bogatim repertoarom i igrajućim pozorišnim predstavama.

Posle predstave „San letnje noći“ Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, koja je otvorila festival, igra „Herostrat“ Narodnog pozorišta iz Niša, pa pobednik Sterijinog pozorja – komad „Pijani“ Ateljea 212, zatim „Kauboji“ Narodnog pozorišta Kikinda i „Iza kulisa“ Narodnog pozorišta Subotica.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava „Stand down“ sa Nebojšom Milovanovićem i gostima.

Stručni žiri u sastavu: Mira Banjac, Ivana Žigon i Ana Sofrenović, odlučiće kojim glumcima će pripasti sledeća priznanja: Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu, Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu, Zlatno zrno za glumačku bravuru i Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za glumačko ostvarenje festivala.

Tradicionalno, biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju. Osmišljen je veliki broj pratećih programa među kojima su i promocija monografije Dejana Ćirića o životu Radmile Savićević „Prva i poslednja“, izložba pozorišnih plakata Dušana Arsenića „Vrata neodgonetnog izazova“.
predstava Herostrat niskog pozorista na festivalu Bucini dani
U okviru programa „Glumci o glumcima“, o legendama i poslednjim herojima, u godini u kojoj smo ostali bez velikih glumačkih imena, govoriće Mira Banjac i Gorica Popović, a o „kolegama koji život znače“ Ivana Žigon i Ana Sofrenović.

Program „Pisac uživo“ posvećen je delima Janka Vujinovića i zborniku „Narativna polifonija Janka Vujinovića“ koji je priredio Marko Nedić.

Na festival će biti predstavljena i knjiga „Evo me, tu sam“ Branka Pirgića, a pesnici iz Brusa, Trstenika i Kruševca govoriće stihove Milosava Buce Mirkovića, ,,Buci u čast,, dok će kroz „kritičarenje i tričarenje“ glumci i pesnici skrenuti pažnju na pozorišnu, filmsku i književnu kritiku u medijima.