Kuršumlija menja ime u Bele Crkve

34

Sadašnji naziv Kuršumlija, uskoro bi mogao da bude promenjen u Bele Crkve, potvrdio je u izjavi za Top Novosti predsednik kuršumlijske opštine Radoljub Vidić.

Naime, radi se o inicijativi koja je više puta pokretana ranijih godina i decenijama da se sadašnji naziv koji potiče iz turskih vremena promeni u srednjovekovni kada su nad gradom dva manastira koji su sa svojih krovovima od olova sa prvim sunčevim zracima dominirala iznad grada i činile da bude – Bele Crkve.

Ovu inicijativu je više puta pokretao i sadašnji patrijarh Srpske pravoslavne crkve, ranije episkom Niški – Irinej i, kako nam je tokom jučerašnjeg obilska kuršumlijskih svetinja rečeno, uskoro bi ovakva inicijativa i zvanično trebala da bude pokrenuta u godini kada se beleži 850 godina od podizanja prvih Nemanjinih zadužbina i uspostavljanja državnosti Srbije.

Evo šta je za Top Novosti kazao predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić koji je osim promena imena grada najavio i podizanje spomenika Stefanu Nemanji:

34 KOMENTARA

  1. Спомек је динва идеја,а промена имена града? Колико Турака живи,да би вратили име граду из турског доба?Миграције су очигледне.

  2. Ako se promeni u Bele Crkve što narod će živeti bolje imaće više para biće bolje generalno,dajte posao natalitet da ljudi mogu da žive i rade kako se zove to je najmanje bitno.

  3. Valjalo bi Rodoljube prvo otici do Beograda, traziti kakve donacije. Pa oziveti Kursullijsku banju, Djavolju varos, Plocnik..napraviti turisticku senzaciju od kojeg ce grad oziveti. Neka za primer bude Palma..Moze se sve, samo ako se hoce. Moze i iz vaseg budzeta koji dobijate. Prosto resenje za pocetak: zamolite svoje gradjane da svoje ideje iznesu, recimo preko sajta, koji ce naravno pratiti neko strucan. Samo nadjite adekvatnog coveka za turizam. To je sve!!!

Comments are closed.