Da li Kuršumlija treba da promeni ime u Bele Crkve?

115

Inicijativa za promenu imena grada Kuršumlije u Bele Crkve je manje – više uredu, ali pre vraćanja srednjovekovnog imena današnjoj Кuršumliji, mišljenja sam da se prvo treba vratiti stari sjaj kakav je Кuršumlija (Bele Crkve) imala u srednjem veku.

Podsećanja radi, ona je tada bila prepuna sjaja i ponosa, krovovi prvih Nemanjinih manastira su se presijavali na suncu i davali mestu posebnu draž.

U manastiru svetog Nikole  bilo je sedište Topličke arhiepiskopije, a zbog izuzetnog značaja za razvoj državnosti i duhovnosti, ovoj episkopija je u svome nazivu imala i naziv mitropolije.

U tom vremenu, Кuršumlija (Bele Crkve) je bila mesto duhovne, političke i državničkog uzdizanja Srbije.

Danas, nažalost o celom ovom kraju se govori sasvim stidljivo, kao da se stidimo svoje istorije, državnosti i duhovnosti.

S vremena na vreme se  spomene sasvim tiho po nešto u vezi ove opštine.

Smatram da je inicijativa možda došla malo prerano.

Lepa je zamisao da se vrati slavno i staro ime, Bele Crkve, ali da bi ova inicijativa služila svojoj  svrsi, a ne u dnevno političko – administrativne – tehničke aktivnosti, i da bi ova promena imena imala svoje pravo značaje, kako u državotvornom tako i u duhovnom smislu, moraju se preduzeti konkretni koraci.

Кao na primer: Obnova Nemanjinih zadužbina i izgradnja odgovarajućih kompleksa, vraćanje života manastirima, ponovno uspostavljanje Topličke episkopije, ekonomsko – političko jačanje opštine, zaustavljanje migracije stanovništva…

Postoji mnoštvo konkretnih koraka koje treba preduzeti i poslova uraditi kako bi se vratio stari sjaj i slava ovom mestu.

Potrebni su konkretna dela a ne administrativni propisi kako bi Bele Crkve ponovo zasijale pravim sjajem na Topličkom milom suncu.

Sve o Kuršumliji, možete pročitati OVDE

(Autor: Nikola Dragović, politikolog)

Više tekstova možete pročitati na njegovom blogu OVDE

115 KOMENTARA

Comments are closed.