Uskoro novi vlasnik Kuršumlijske Banje

15

Kako Top Novosti saznaju, u veoma skorom periodu očekuje se da će biti raspisan tender za kupovinu Kuršumlijske Banje pošto Vlada Srbije ubrzano razrešava tzv spor oko vlasništva i očekuje se da novi vlasnik iz pepela podigne ovu banju na noge.

Naime, užurbano razne komisije Vlade Srbije obilaze ovu banju kod Kuršumlije i razrešavaju „gordijev čvor vlasništva“ da bi ona mogla da se pojavi na tenderu koji će biti raspisan u najskorijem periodu.

Najveći favorit za kupovinu Kuršumlijske Banje je AD Planinka koja će poslati ponudu na tender za kupovinu ove banje i njihovo višedecenijsko iskustvo u upravljanju banjama u ovoj opštini je favorizuju kao najozbiljnijeg kupca koji je u mogućnosti da realno uloži milione evra i privuče brojne turiste.

Navodno se pominju i drugi investitori kao što su investicioni fondovi iz Francuske i arapskih zemalja koji pokazuju interesovanje za kupovinu ovog, nekada jednog od najpoznatijih banjskog lečilišta ne samo u Srbiji, već i i na prostoru bivše Jugoslavije.

Ono što će svakako tim investitorima iz belog sveta smetati jeste što na ovom prostoru nema auto-puta koji treba tek da se napravi. Značajna ulaganja u infrastrukturu, koncesija na termalne vode kao i mogućnost da profit ostvare nakon značajnih ulaganja koji se meri godinama, ako ne i čitavu deceniju, teško da će biti privlačan za „brzu zaradu“, tako da oni samo mogu da „podignu cenu“ Kuršumlijske Banje, ne i da budu zaista investitiri koji su ozbiljno zainteresovani, procena je eksperata za ovakvu vrstu ulaganja sa kojima smo razgovarali.

Inače, Kuršumlijska Banja je bila poznato banjsko lečilište još tridesetih godina prošlog veka. Važila za mondensko mesto tada. Shvatajući značaj lekovitosti banjske vode vlasti su i nakon Drugog svetskog rata nastavile da ulažu u njen razvoj. Do 80-ih godina prošlog veka, u njen razvoj i izgradnju modernog Rehabilitacionog centra i hotela „Žubor“ uloženo je više od 17 miliona, tadašnjih nemačkih maraka.

Bogata termalnim vodama koje još uvek nisu dovoljno ispitane, Kuršumlijska Banja je blago ovog kraja za koju građani ove opštine nadaju da će ponovo zasijati starim sjajem i da će privući mnogobrojne turiste kako iz Srbije, tako i iz sveta.

Ulaganja od nekoliko miliona evra i stotinu novih radnika

Procena eksperata je da je za ponovno pokretanje Kuršumlijske Banje potrebno uložiti nekoliko miliona evra kako u Rehabilitacioni Zavod „Žubor“, tako i za infrastrukturne radove vezane za okolinu same banje. Procena je da bi najmanje stotinu radnika bilo uposleno ukoliko novi vlasnik preuzme upravljanje Kuršumlijskom Banjom.

Najnovije vesti iz Kuršumlije, pročitajte OVDE

15 KOMENTARA

  1. Свака част Tanja Ercegovčević,докле више да нас се сете пред изборе,највише пред ратове,пусти Топлички гвоздени пук нек почива у миру,дај бре радна места,само на води колико губимо

  2. А не у миру да живе,раде и стварају породице,90% младих из наших крајева жели да оде што даље одавде

  3. Ма нек зову нашу децу ако је то истина,пропада бања,сваког месеца смо ишли на једнодневне излете као школарци,а шта ће бити са каптиланим пројектом Селова,еј људи није зезање,имамо толико чисте здраве воде,Милан Топлица се угасио а зашто?

Comments are closed.