Učenici Ćićkove škole o zaštiti ozonskog omotača

0

U OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“ obeležen je Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača pod sloganom „Poslednja linija odbrane“, saopštili su iz ove prokupačke škole.

Od 1995.god. 16. septembar se u celom svetu obeležava kao Međunarodni dan očuvanja ozona. Povod za ovaj datum je Montrealski protokol potpisan 16. septembra 1994 god. kojim su predviđene aktivnosti koje bi omogućile zaštitu i očuvanje ozonskog omotača.

Ovu manifestaciju u našoj školi organizovali su pogon đačke zadruge „Ekološka radionica“ i Eko-sekcija sa nastavnicima biologije mr Dejanom Živkovićem i prof. Marijom Antić.

Učenici su održali predavanja o značaju očuvanja ozonskog omotača za ceo živi svet naše planete. Izrađeni učenički panoi su verno oslikali problem i posledice nestajanja ozonskog omotača. Prikazan je kratak nastavni film u kome je istaknuto da je ozonski sloj debljine svega 3mm u proseku, što je izazvalo pojavu ozonskih rupa, pa je zato pridodat još jedan slogan „Zakrpi rupu- potrebno je samo 3mm za život“.

Posebno je naglašeno koliko jedinjenja na bazi hlora, fluora, broma, ugljenika i vodonika razarajuće deluju na ozon, smanjujući njegovu koncentraciju i omogućujući prolazak smrtonosnih UV-zraka na površinu naše planete. Ozon zaustavlja 93-97% UV-zraka što jasno govori o njegovom neverovatnom značaju. Najveća ozonska rupa ,do sada zabeležena, pojavila se iznad Antarktika 2006. god. bila je veličine gotovo afričkog kontinenta.

Prema merenjima satelita „Aura“ debljina ozonskog omotača iznad Srbije u septermbru 2008. god. iznosila je 2.92mm, što uz intenzivnije sunčevo zračenje u poslednjih 15godina predstavlja ozbiljnu pretnju.

„Svakog dana ljudi obavljaju bezbroj aktivnosti zaokupljeni svojim obavezama i problemima, ne razmišljajući šta sve priroda čini kako bi oni mogli nesmetano da funkcionišu. Milionima godina ustrojeni sistem marljivo štiti život na Zemlji i čini čuda da on opstaje. Desetinama kilometara visoko iznad naših glava, daleko od naših briga, strahova, tuge i radosti, obitava jedan tanušan štit. Nežan i tanak, a ipak tako moćan, predstavlja poslednju liniju odbrane života na Zemlji. Sada kada je on sve ugroženiji usled negativnog delovanja ljudskog faktora pitanje je- koja će biti naša poslednja linija odbrane ozonskog omotača?“