Zašto nema novih radnih mesta u Toplici?

18

Već godinama se govori da će razni strani investitori doći u opštine Topličkog okruga i otvoriti nove pogone u kojima bi trebalo da se zaposle na stotine i hiljade Topličana koji se, nažalost sve više i više iseljavaju, a od investicija i radnih mesta za sada bar nema ništa. Pominjao se Leoni, zatim nemačke, turske kompanije… a od svega toga, u čekanju se ovaj region polako pretvara u „Zonu sumraka“…

Postavlja se pitanje, zašto je to tako? Zašto u drugim regionima Srbije ipak dolaze ti strani investitori a u Toplici ih nema?

Jedan od odgovora je da ovaj deo Srbije u kome nema auto-puta nije tako atraktivan jer je preduslov za brz transport robe upravo ovakav putni pravac. Sa druge strane, oni bolje upućeni kažu da je politički razlog u pitanju, odnosno da ovaj region nema dovoljno glasača za neke naredne izbore pa nije „politički profitablno“ da se neka strana kompanija stacionira baš ovde. Gde je zapravo istina?

Najpre treba reći da su nadležnosti lokalnih samouprava male i da one ne mogu same, bez pomoći Vlade Srbije i uticajnih političara da privuku strane investitore. Na drugoj strani pak, u nijednoj od opština u Topličkom okrugu ne postoji izgrađena industrijska zona koja bi te, potencijalne investitore privukla da otvore svoje pogone. Dakle, krivica je na osnovu ovih činjenica podjednaka.

Na jednoj strani, Vladi je ovo na neki način „Zona sumraka“, odnosno ne baš politički profitabilan region jer u njemu živi oko 100 000 stanovnika, a sa druge strane, lokalne samouprave osim deklarativnog zalaganja, konkretne mere u vidu uređenja takvih, industrijskih zona još uvek nisu sagradile.

To što svake godine na stotine i hiljade pre svega mladih i obrazovanih odlaze iz ovih sredina, kao da ne brine najznačajnije političare iz ovog regiona.

Ili pak ti, najuticajniji političari izgleda nemaju neku moć da utiču da te, dugo i željno očekivane investicije „izboksuju“, kao što to čine neki drugi regioni u Srbiji koji očigledno imaju moćnije lokalne političare, ali je činjenica da ovaj deo Srbije ne da tavori, već iz godine u godinu gubi sve više i više stanovnika…

Da li će ostati da ovaj region Srbije polako počinje da liči na „Zonu sumraka“, ostaje da se vidi u bliskoj budućnosti pošto previše vremena nema jer se ovaj prostor polako, ali sigurno iz godine u godinu prazni.

(Autor: Miloš Ivanović, glavni i odgovorni urednik Top Novosti)

18 KOMENTARA

  1. Па за једну бању не могу наћи инвеститора-купца а камоли да отворе неку фабрику.

  2. Ja imam resenje sto posto uspesno.PREDSEDNIK VIDIC je mnogo dobar covek ali nemocan pred vucicevu masineriju paltrona ulizica ,prevaranata i baraba.On treba da pozove sve skole,vrtice privatne firmice ,bolnicu kopaonik ,,sup ,sud,i celu opštinu izvede na ulicu i povede poslednji marš u borbu za opstanak i da blokiramo sve puteve , to je poslo kuni na ruku i bilo je sve da može

Comments are closed.