„Vranjska svita“ u novom Domu kulture

0

U renoviranoj zgradi Doma kulture redovno se čuju taktovi srpskih narodnih igara. KUD „Abrašević” je počeo sa probama u prostorijama zgrade na Carini, a ovim razigranim časovima pridružili su se i novi članovi.

Prokupački Dom kulture sa članovima KUD „Abrašević“ obilazi prokupačke osnovne škole i okuplja nove članove.

– Već smo posetili školu  „9. oktobar“ i „Ratko Pavlović Ćićko“. Saradnja sa učiteljima i nastavnicima je odlična. Naši članovi  deci pokazuju neke od igara sa ciljem da zavole naše igre, a ne da ih se stide, rekla je organizatorka  programa Doma kulture Biserka Milosavljević.

U „Abraševiću“ se uči o lepoti našeg narodnog tradicionalnog stvaralaštva. Članovi uče  igre iz Pirota, Leskovca, Kosanice, Bujanovca, ali i mnoge druge. Prva igračka postava društva priprema nove koreografije pod nazivom „Vranjska svita“.

– Uz neprolaznu muziku i note ovog dela Srbije, naši članovi će se potruditi da pokažu svu lepotu vranjskog kraja, kaže rukovodilac folklorne sekcije Goran Denić.

Probe se održavaju u novoj zgradi Doma kulture i zahvaljujući novom prostoru od sada će biti  redovne. Mesečna članarina za upis u KUD „Abrašević“ iznosi 300 dinara.