U školi kao u porodici

0

Osnovna škola “Milić Rakić Mirko” nevelika je i najmlađa škola u Prokuplju. To ne znači da je bez iskustva i izuzetnosti. Zapravo, učenici ove škole iz godine u godinu nižu uspehe i izdvajaju se po izvanrednim rezultatima na kom god da se takmičenju nađu.

Razgovarali smo sa direktorkom škole Ivanom Radonjić i pitali šta je to po čemu se ova škola razlikuje od ostalih, šta je to po čemu je ona posebna.

Naša škola je mlada, a kad to kažem mislim na to da je škola osnovana 1985. godine, ali i na to da je naš kolektiv podmlađen. Možda je najbitnije to što svi radimo i funkcionišemo kao jedna porodica. Kod nas vlada jedna porodična atmosfera i harmonija i mi to želimo da prenesemo i na decu. Ukoliko želimo uspeh, to prosto mora tako da bude.

Maksima “Škola kao porodica” podrazumeva školu u kojoj se mari za prava, ali i obaveze deteta, u kojoj se mnogo polaže na kreativnost i originalnost učenika, ali i nastavnika. Nije teško zaključiti da rezultati i plodovi takvog rada mogu biti samo pozitivni. Tu nije reč samo o rezultatima na takmičenjima znanja ili festivalima i konkursima. U OŠ “Milić Rakić Mirko” polaže se na izuzetnost u redovnoj nastavi jednako kao i u vannastavnim aktivnostima.

– Ključ za uspeh jeste u velikom broju ideja i u realizaciji tih ideja, rekla je direktorka škole.

Ono na čemu se insistira u učionicama ove škole jeste timski rad, aktivnost, inovativnost i kreativnost. Učenici i nastavnici zajedničkim snagama dolaze do rešenja svih problema koji postoje kako u nastavi, tako i izvan nje. Posebnost ove škole ogleda se i u velikom broju javnih i oglednih časova.

– Mislim da je izlazak iz učionice takođe mnogo bitan. Imali smo npr. čas istorije organizovan na arheološkom nalazištu Pločnik, nastavu likovne kulture i istorije u Narodnom muzeju i Galeriji “Boža Ilić”, jednodnevne izlete do Đavolje varoši u okviru predmeta Svet oko nas. Bitno nam je da izađemo iz stereotipa, ali i da učenike uputimo na konkretne izvore znanja koje nam omogućava okruženje u kome živimo. To je očigledna nastava, a znanje na taj način stečeno je trajnije, dugoročnije.

Javni časovi koje škola organizuje predstavljaju interdisciplinarne projekte i realizaciju više različitih učeničkih ideja. Na javnim časovima se insistira upravo zato što predstavljaju najkonkretniji i najdinamičniji oblik osavremenjavanja nastave. Neki od ovih časova prezentovani su i široj javnosti, gde su odlično prihvaćeni – pa su poslednje tri godine nagrađivani u Kragujevcu i Beogradu. Ove nagrade su pokazatelj jednog sigurnog puta ka uspehu, ali i podstrek za dalji rad.

Osim javnih časova, ono po čemu se ova škola izdvaja su mnogobrojne priredbe kojima se proslavlja ne samo određeni praznik, već cela nedelja: pa se tako obeležava Svetosavska nedelja, Nedelja maternjeg jezika, kao i prva septembarska nedelja – kada se slavi Dan škole. U okviru ovih svečanosti, nastava teče svojim regularnim tokom, ali je dopunjena različitim aktivnostima prilagođenim prazniku. Ovi mini-projekti uključuju nastavu srpskog i stranih jezika, nastavu likovne i muzičke kulture, insistiraju na korelaciji svih predmeta. Učenici učestvuju u priredbi i u samom procesu organizovanja te priredbe.

– To naš način da animiramo svakog učenika i otkrijemo različite talente i afinitete. Mi verujemo, zapravo, da je svaki učenik u nečemu izuzetan i upravo kroz ovakve aktivnosti i angažovanja pokušavamo da otkrijemo kod svakog učenika koja bi to posebnost bila.

Ova škola je poznata i po kreativnim radionicama za decu predškolskog uzrasta. One su u celosti besplatne: materijale obezbeđuje škola, a nastavnici koji rade sa decom rade to na dobrovoljnoj bazi. Ovo je jedinstven slučaj da se predškolci iz celog grada animiraju i razvijaju svoju kreativnost.

Škola se ponosi i svojim časopisom “Prozor naše škole”, čiji je prvi broj objavljen davne 1996. godine i uprkos izvesnim pauzama u radu, ipak nezapostavljen.

Još jedan pokazatelj da je “škola zgodna” jeste i produženi boravak koji nudi za učenike prvog razreda.

– Naša misija je da kod učenika razvijemo radnu naviku i kreativnost, da razvijamo njihovu maštu. Mislim da ne postoji takmičenje ili konkurs Ministarstva prosvete na kome naši učenici nisu uzeli učešće. Uz to, trudimo se da u školu vratimo neke stare vrednosti, pa nastojimo da obezbedimo za svakog odličnog učenika na kraju školske godine nagradu u vidu knjige, rekla je direktorka.

Može se reći da ova sprega učenika i nastavnika najveći rezultat daje upravo u toj atmosferi kreativnog rada i da stvara jednu savremenu školu u kojoj se i dalje neguju tradicionalne vrednosti. Zajedničkim idejama i radom ovi vredni ljudi pokazuju zašto se jedna škola može nazvati institucijom.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here