Toplički pesnici oduševili Paraćince

0

Paraćin je prošlog petka obeležio jubilej – dve decenije Svetosavskog pesničkog maratona. Među učesnicima i nagrađenima bili su i toplički pesnici.

Svetosavski pesnički maraton ima dugu tradiciju, a Topličanima je poznat pre svega zbog jedne od organizatora, prokupačke pesnikinje Olge Mančić Lodike. Jedan od zanimljvijih i vodećih pesničkih susreta u zemlji, već godinama prate i toplički pesnici. Svoje učešće na ovogodišnjem Svetosavskom maratonu uzeli su Zorica Prentić, Miloš Stojiljković i Saša Milovanović, dok je Ljubiša Krasić, kao predsednik Književnog društva „Rade Drainac”, pozvan kao član žirija.

– Svetosavski maraton u Paraćinu tradicionalno okuplja prijatelje. Ne sastajemo se samo kao pesnici i kao stvaraoci koji žele da podele sa drugima svoje misli, već kao prijatelji koji se dugo nisu videli. Pored domaćina i nas, tu su pesnici iz Aleksinca, Kruševca, Ćuprije, Trstenika. Iskoristio bih ovu priliku da ih sve još jednom pozovem na Sretenjske pesničke susrete u Prokuplju za dve nedelje, rekao je Saša Milovanović, pesnik i urednik književnog programa Doma kulture Prokuplje.

Svetosavski maraton okupio je 80 pesnika iz 16 gradova, što još jednom potvrđuje jake prijateljske pesničke veze.