Toplička Gračanica

0

Crkva Svetog Arhanđela Mihaila i Gavrila u Kondželju, opština Prokuplje, podignuta 1899. godine, ima status spomenika kulture.

Podignuta je u periodu od 1893. do 1899. godine, po predanju, na temeljima jedne starije crkve, koja datira iz vremena autokefalne Srpske Svete Crkve (1219—1321), a veruje se da je osnivač Milan Toplica, srpski vlastelin i kosovski junak. Iako predstavlja hram Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, crkvena slava je 26. jula, odnosno dan kada Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Gavrila.

Tokom svog postojanja crkva je više puta opravljana i obnavljana. U narodu je poznata kao Toplička Gračanica, jer izgledom podseća na ovu zadužbinu kralja Milutina.

Predstavlja jednobrodnu građevinu, trikonhonalne osnove sa tri oltarske apside na istoku, sa jednim centralnim i četiri manja kubeta. Na zapadu iznad priprate je zvonik, a sa bočne strane po jedan vestibul.

Posvedočene su tri starije freske u unutrašnjosti crkve i pretpostavka je da su, kao i ikonostas, delo majstora iz radionice Avrama Dičova.

Crkva je ponovo freskopisana od 2000. godine. Živopisci su Dobrica Kostić i Branka Aćimović-Grčić iz Beograda. Pored crkve u periodu od 1992. do 1999. godine sagrađen je konak.

(Autor fotografije: Igor Ristić)

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here