Srpski oklopnici pregazili Turke na Pločniku

2

Sredivši svoje prilike u Maloj Aziji, sultan Murat se opet okreće Srbiji. Velika vojska koju je predvodio 1386. godine iz Bugarske upala je u pirotski, niški i toplički kraj. Njihovi brzi konjanici (akindžije) su duboko prodrli na svim pravcima izviđajući, pljačkajući i pustošeći.

Raspolažući mnogim opsadnim spravama, vešti i iskusni u osvajanju tvrđava iz ratova u Maloj Aziji, Turci su brzo prisilili branioce pirotske tvrđave, kojom su komandovali sestrići kneza Lazara, braća Musići, da napuste tvrđavu i povuku se ka Nišu, uspevši samo da je zapale pri povlačenju.

Bolje izgrađena i sa većom posadom, niška tvrđava se branila punih 25 dana. Kada je i ona pala Turci su nagrnuli u Toplicu.

Zadržavanje Turaka kod Niša omogućilo je knezu Lazaru da prikupi dosta vojske za odsudni boj u Toplici koji se odigrao 1386. godine. Ovde su knez Lazar i njegov lider Radič Postupović pustili Turke u dolinu Paljevske reke u selu Pločniku, gde su im postavili zasedu.

Kada su Turci duboko ušli u dolinu, iz obližnjih šumaraka na njih su sa svih strana navalili Srbi uz zvuke rogova, tutnjavu doboša i glasne povike.

Nastala je strahovita seča u kojoj je prednjačila srpska oklopna konjica. Iznenađeni i uspaničeni Turci nisu izdržali i dali su se u bekstvo prema reci Toplici i planini Sokolovici. Srbi su ih dugo progonili.

Turski gubici su bili veliki, pa su morali da napuste Srbiju, zadržavši samo nišku tvrđavu.

(Izvor: Историја Срба)

Pročitajte i priču iz istorije: Knez Lazar kao spartanski kralj Leonida

Više o istoriji topličkog kraja pročitajteu rubirkama Vremeplov i Istorija Kuršumlije

2 KOMENTARA

 1. Glas dopade sa vicke glavice,
  stante malo turci izjelice,
  vjerne sluge Murata agara
  da primite dio srpskog dara,
  mesto krune sa kneza Lazara,
  koji danas na Plocniku nije
  vec s Bogdanom ko i vazda prije
  u Krusevcu rujno vino pije.

Comments are closed.