Prokuplju status grada i više novca

0

Na današnjoj sednici Skupštine Srbije odlučivaće se o tome da Prokuplje dobije status grada. Inicijatora ovog predloga je dr Darko Laketić, Narodni poslanik, koji u izjavi za Top Novosti kaže da  ukoliko se predlog usvoji, korist Prokuplja i Topličkog okruga biti višestruka.

Kako ističe Laketić, prva evidentna korist biće povećanje republičkog transfera za tri posto, odnosno 49 miliona dinara na godišnjem nivou za Prokuplje, dok će ukoliko dobije status grada, Prokuplje dobiti i sve institucije koje pripadaju gradu.

– Treća i možda najznačajnija činjenica jeste to što ćemo imati  sistematizaciju grada a ne opštine a  sistematizacija grada obuhvata  veći i značajniji broj izvršilačkih mesta i na taj način ćemo rešiti kadrovske probleme grada Prokuplja, kazao je dr Laketić.

On ističe da je ne manje značajna činjenica privlačenje investitora pred kojim će se Prokuplje predstavljati kao grad a ne kao opština.

Investitori se brže odlučuju za gradske sredine, koje su kako naglašava dr Laketić, ne samo povezane infrastrukturom već poseduju i sve administrativne i ostale prednosti koje investitori smatraju neophodnim za uspešan rad i ulaganje.