Premijera „Pozorište u palanci“ publici na dar

0

U  okviru programa obeležavanja gradske slave ,  glumci Amaterskog pozorišta  „Hranislav Dragutinović“ Doma kulture  premijerno su izveli predstavu „Pozorište u palanci“, koju su u čast zaštitnika grada Svetog Prokopija darivali prokupačkoj publici.

Ljubitelji pozorišta kao jednog od najstarijeg oblika umetničkog izražavanja, imali su priliku da u prepunoj sali Doma kulture  vide  jednu satiričnu komediju  koja ilustruje glumce u Srbiji između dva svetska rata i njihov napor da  ožive pozorišnu umetnost i nametnu je publici.

Premijeru predstave „Pozorište u palanci“ poklonili smo našim sugrađanima povodom proslave gradske slave Sveti Prokopije. Pripremali smo je više od dva meseca i svako od nas dao je  maksimum da publici  prenese poruku, a to  da pozorišna umetnost zauzima poseban značaj  u životu  svakog mesta, pa i u palanci i obogaćuje svakog pojedinca,  istakla je organizator programa Doma kulture Biserka Milosavljević.

Predstavu je režirao Srđan Živković prema tekstu našeg poznatog reditelja i dramskog pisca  Radoslava Zlatana Dorića.  Кao veliki ljubitelj vranjanskog dijalekta i  ovaj tekst je napisao inspirisan palanačkim dijalektom, u nastojanju da  istakne njegovu lepotu i prenese publici autantičnost  jedne palanke.

Prokupačkoj publici se likom Jerotija Pavlović, upravitelja pozorišta, predstvio Dejan Jovičić, Gavrila Mihajlovića, glumca, igrao je Srđan Živković, lik Verke Ciganke predstavila je Zlata Jovičić.  Кir Mintu, vlasnika kafane igrao je Vladimir Milenković, kroz lik Rezike vodila nas je debitant u ovoj predstavi, Jelena Stanković, a Rahelu Aritonović igrala je Biserka Milosavljević.

Trojicu kalfe igrali su Branislav Strahinjić, Vladimir Milenković-Pulje i Aleksandar Mladenović, kome je ovo takođe debitantska uloga. Mica Načelnikovica bila je Milica Spasić,udovica Vukosava  Marija Okičić, dok  su  Dragutin Đorđević i  Srđan Bahtijarević dočarali lik Ćazima Ciganina i njegove bande.

Za scenografiju bio je zadužen Milan Ilić Trša, šminku Danijela Stević,   za muziku Srđan Živković, dok je za rasvetu bio odgovoran Dragan Babić Gaga. Organizator predstave je Biserka Milosavljević, a zaduženi za marketing  Vladan Milutinović Car i Mira Mladenović.

Premijeri predstave, pored brojnih Prokupčana prisustvovali su načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović i većnica za kulturu Milica Erić.