Predstavljena nova knjiga Milivoja Krstića

0

Pred brojnim ljubiteljima pisane reči, u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“, predstavljena je nova knjiga Milivoja Krstića „Čagolj lavorov venac“. O njoj su pored autora govorili Dragan Ognjanović i Zoran Cvetković, a specijalni gost večeri je bio dečiji pesnik na dijalektu Vlasta Cenić iz Doljevca.

– Sve moje pesme govore o istinitim događajima i ljudima. Čak ni imena u pesmama nisam menjao. Pisao sam o životu običnog čoveka. Od 108 pesama koliko sadrži moja nova zbirka, 63 su na dijalektu, a 45 na književnom jeziku. Poruka moje nove knjige sadržana je u pesmi „Apel za povratak“u kojoj ističem da treba da se vratimo našim korenima, rekao je autor Krstić.

Pesnik teme pronalazi u narodnom životu, svakodnevici i posebnoj filozofiji života južnosrbijanskog sela i varoši.

– Prvi deo nove Krstićeve zbirke poezije u kome su pesme na dijalektu, nazvan je „čagolj“. Puno je simbolike u naslovu, od same jezičke neobičnosti ove reči do njenog značenja, koja asocira na vreme koje je davno prošlo. Pesme su na šopskom, južnjačkom dijalektu i njihov jezik je sočan i živopisan, rekao je urednik ove knjige Dragan Ognjanović.

Pesme na dijalektu, prema rečima Ognjanovića su nerimovane, ali melodičnost im daje izvorna narodna leksika pustorečkog kraja. U njima se prožima narodna mudrost i humor, kao i elementi govornih folklornih žanrova, a primetna je i humoristička i satirična nota.

– Osim humorističkog i satiričnog u poeziji, Krstić je odličan aforističar i kozer. Pesme su pretežno narativne i često su anegdotskog karaktera. Drugi deo „čagolja“ čine rimovane pesme na dijalektu. U njima dolazi do izražaja pesnikov „unutrašnji sluh“. One su melodične, najčešće ispevane u osmercu, poput srpskih narodnih pesama, istakao je Ognjanović i dodao da posebnu celinu ove zbirke čine antikomunističke peme.

U“lavorovom vencu“ ima humorističkih i satiričnih, ali i više boemskih pesama u duhu „Borinog Vranja“, derta i sevdaha. Poezija Milivoja Krstića, osim prelepog arhaičnog jezika srpskog šopskog etnosa, nosi jedan specifičan duh starine i srpskog domaćinskog u pravoslavlju utemeljenog pogleda na svet.

Krstić piše aforizme, satiričnu poeziju, poeziju na dijalektu i haiku. Haiku objavljuje u vodećim svetskim časopisima u SAD i u Japanu. Zastupljen je svojim pesmama u svetskoj antologiji „Haiku world“, koja je objavljena u 52 zemlje sveta na 25 jezika. Za poeziju je nagrađivan u Jugoslaviji i Japanu. Pre ove nove zbirke objavio je i zbirku poezije „Ale i nevidenice“ 2000. godine.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here