Počinje festival „Beskraj 10 kvadrata“

0

Pod pokroviteljstvom Opštine Prokuplje u ponedeljak 25. jula počinje i traje do 1. avgusta drugi po redu pozorišni festival „Beskraj deset kvadrata“, na kome učestvuje pet pozorišta u takmičarskoj konkurenciji i dva su gostujuća.

Pored Histrion pozorišta, domaćina koje će otvoriti festival „Klaustrofobičnom komedijom“ Dušana Kovačevića, učestvuju i pozorišta iz Makedonije, Niša, Požarevca, Aleksinca, Milanovca i Beograda.

Premijerno izvođenje „Klaustrofobične komedije“ je zakazano za 21 sat na košarkaškom igralištu u centru gradu.

– Festival se ove godine održava pod sloganom „Pozorište na noge“. Na konkurs za festival se prijavilo 15 pozorišta, a takmičiće se pet. Neki su i sami odustali. Desilo nam se da kažu da nemaju predstavu za ovaj festival, jer je već prošle godine, iako je organizovan po prvi put, postavio visoke standarde, rekao je na konferenciji za novinare umetnički direktor festivala Zoran Cvetković.

On je dodao da mu je veoma drago da je festival uspeo da se održi, bez obzira na poteškoće koje su postojale.

– Opština Prokuplje je prepoznala važnost ove manifestacije i ove godine je finansijski pomogla festival. Sledeće godine ćemo se obratiti i Ministarstvu kulture, te smo se iz tih razloga potrudili da program na festivalu bude prestižan, zajedno sa pozorištima koja učestvuju, istakao je Cvetković.

Sve predstave će biti igrane na različitim lokacijama, a to su košarkaško igralište, restoran Olimpik, Dom učenika srednjih škola, porta Crkve Sveti Prokopije, Varoško pozorište, dvorište Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ i arheološko nalazište Pločnik. Sve projekcije su zakazane za 21 sat.

Festival će zatvoriti pozorište „Atelje 212“ iz Beograda, predstavom „Čekajući Godoa“ Semjuela Beketa, koja će biti odigrana na košarkaškom igralištu.

I ove godine će stručni žiri, koji će raditi u sastavu selektor Dragan Jovičić Jović iz Beograda i dva amatera iz Prokuplja, oceniti takmičarske predstave, a potom će biti dodeljena i priznanja „Najgolem Histrion“ za prvonagrađenu predstavu, „Pogolem Histrion“ za drugonagrađenu i „Golem Histrion“ za trećenagrađenu.

U okviru ovog festivala i ovaj put će postojati žiri u senci od pet članova, koji nikome neće biti poznat.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu sa imenom prokupačkog glumca Dušana Hadžimanića, poznatijeg kao Duca Mečka i na ovom festivalu biće dodeljena.