Otvorena obnovljena arheološka postavka: Toplica ima blago!

0

U okviru manifestacije Muzeji 10 dana od 10 do 10 u Narodnom muzeju Toplice predstavljeno je topličko arheološko blago. U obnovljenoj postavci „Arheološka nalazišta opštine Prokuplje” izložen je 451 predmet i fotografije koje ilustruju arheološku mapu opštine Prokuplje.

Arheološka postavka postoji od 1979. godine i sada broji oko 2000 predmeta. Veći broj predmeta potiče iz doba neolita, ali iz gvozdenog doba, rimskog perioda i srednjeg veka.

– Prema dosadašnjim saznanjima, Toplica je naseljena u neolitu. Tragova starijeg neolita ima na padinama Jastrepca,a  najznačajnije nalazište mlađeg neolita je Pločnik koji se godinama istražuje i odakle potiče veliki broj predmeta, posuda od pečene zemlje, alata od kamena i kosti, statueta od pečene zemlje, rekla je između ostalog o postavci autor, arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

Iz vremena gvozdenog doba ova postavka poseduje nekropole u Gornjoj Stražavi i Donjoj Toponici, a urne u kojima su sahranjivani tadašnji meštani, oružje i nakit svedoče o materijalnoj kulturi stanovnika toga vremena.

Najznačajniji deo antičke zbirke predstavlja ostava nakita nađena u Novoj Božurni. Iskopavanjem temelja Herkulovog hrama u Prokuplju otkriveno je, u grobovima i u okviru građevine nešto novca, posuđa, mermernih statueta koje su tek naznaka sjaja bogato ukrašenog hrama.

U VI veku je u Toplici sagrađeno nekoliko utvrđenja, a delimično su istražena ona u Bregovini, Babotincu i Rgaju. Na svakom od utvrđenja ima tragova života Slovena, najčešće ulomaka keramičkih posuda s karakterističnim ukrasima. Od Slovena je ostala nekropola u Donjoj Toponici, nakit i posuđe nađeno u grobovima govori o njihovoj duhovnoj i materijalnoj kulturi XI veka.

Ostaci utvrđenih naselja, temelji crkava i crkvišta svedoče o gustoj naseljenosti Toplice u srednjem veku.

– Grad u Prokuplju sazidan na brdu koje sa tri strane obavija Toplica, obnovljen u XIV veku, imao je u podgrađu crkvu sazidanu u X veku, u koju su u XIV donete mošti Sv.Prokopija po kome su i crkva i grad dobili ime. U blizini je sazidana mala crkva posvećena Bogorodičinom pokrovu, u narodu zvana Jug Bogdanova ili Latinska crkva, na temeljima Herkulovog hrama. Tokom istraživanja srednjevekovnog utvrđenja na brdu Hisar u Prokuplju otkrivena je znatna količinu predmeta za svakodnevnu upotrebu, posuđa, alata za obradu drveta i kože, koji čine dobar deo arheološke zbirke,  rekla je Julka Kuzmanović Cvetković.

Obnovljenu postavku otvorio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović, koji  je rekao da će Narodni muzej Toplice i ubuduće imati podršku lokalne samouprave u otkrivanju najstarijeg kulturnog blaga naše opštine.

 

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here