Otvorena izložba o značajnim arheološkim lokalitetima

0

U Narodnom muzeju Toplice, otvorena je izložba konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika Niš „Naisus i Mediana“. Ona je, prema rečima autora Elene Vasić Petrović, nastala još 2013. godine kao doprinos obeležavanju 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

– Najpre smo imali ideju da lokalitete iz tog perioda, kojih ima 79 samo pobrojimo, a onda smo rešili da ih na ovaj način i predstavimo javnosti. Ovom izložbom obuhvatili smo najvažnije lokalitete i nalazišta sa prostora Niša kroz tri celine, rekla je na otvaranju autor izložbe „Naisus i Mediana“ Elena Vasić Petrović. Ona je dodala da su predstavljeni detalji iz gotovo stogodišnjeg istraživanja arheoloških lokaliteta u ovom gradu u periodu od prvog do šestog veka.

Prva celina izložbe podrazumeva Naisus antički grad u kome je rođen rimski car Konstantin, druga veliku ranohrišćansku nekropolu, a treća predstavlja naselje Medianu sa velikim carskim letnjikovcima u blizini Naisusa.

Posetioci muzeja na ovoj izložbi moći će da vide pre svega arhitektonske crteže, situacione planove sa raspodelom lokaliteta i zidno slikarstvo ranohrišćanskih grobnica, koje se po kvalitetu nalazi u samom svetskom vrhu, kao i pokretne nalaze.

Autor izložbe „Naisus i Mediana“ i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, Elena Vasić Petrović ovom prilikom je istakla da je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja izdvojilo značajna sredstva za uređenje spomenika i platoa u centru grada, posvećenom Topličanima palim u ratovima 1912- 1918. i žrtvama u Topličkom ustanku 1917. godine.