Otvoren Festival evropskog filma

0

U holu Bioskopa Toplica otvoren Festival evropskog filma. Film klub Prokuplje po treći put organizuje ovaj festival u saradnji sa Domom kulture.

Festival je otvoren u 19h projekcijom italijanskog filma „Opušteno“.  Projekcije filmova će od sutra biti od 16h.

– U utorak, 11. oktobra prikazuje se rumunska komedija „Ja sam stari komunista“. Priča se odvija 2010. godine, u postkomunističkoj Rumuniji, u kojoj se neki od onih koji su dobro živeli u komunističkom periodu nisu prilagodili. Glavni lik i njen suprug primaju u posetu svoju ćerku koja živi u SAD u poslednjih 10 godina, i njenog dečka Amerikanca. Sreću ponovnog ujedinjenja porodice za večerom uzurpira nostalgija za starim vremenima, kaže Žikica Jovanović.

U sredu, 12. oktobra, prikazuje se film „Blok 12“ (Kipar). To je drama u kojoj engleski sateliti koji sprovode istraživanja iz svemira otkrivaju veliki talog nafte u oblasti Starih rudnika na Kipru. Veliki deo područja pripada privatnom licu. Izbijanje velike ekonomske krize dovodi obojicu celu porodicu u situaciju da se preseli na imanje ali ne samo njih. Nafta ove porodice postaje deo kolača za koje se bore mnogo veći igrači.

Mađarski film „Deca slave“ prikazuje se u četvrtak 13.oktobra, dok je za zatvaranje festivala u petak zakazan belgijski film  „Zaludnost življenja“.

Iz Film kluba Prokuplje kažu da ovi filmovi imaju neke od značajnijih nagrada na prestižnim festivalima dugometražnog igranog filma.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.