„Orijentalni Mefisto“ kao poziv na putovanje

0

Prokupačkoj čitalačkoj publici predstavljena je knjiga putopisa književnice i profesora srpskog jezika i književnosti Snežane Milojević „Orijentalni Mefisto“.

U Narodnom muzeju Toplice okupio se veliki broj ljubitelja lepe reči, a o knjizi su pored autorke govorili i urednik knjige Dragan Mrdaković i lektor Milka Tošić.

– U ovu knjigu ostavljeni su i vreme i prošlost i sadašnjost i budućnost. Sva raskoš ovog sveta pripada onima koji putuju, rekao je govoreći o putopisima Snežane Milojević urednik  Mrdaković, dodajući da je ona vrlo značajna i kada se pogleda sa literarnog i kulturno-istorijskog stanovišta.

Putopisi nisu samo gradovi, već i ljudi koje autor originalno oslikava opisom kao na slikarskom platnu. Oni su mala enciklopedija podataka znanja i oblika saznavanja.

Knjiga sadrži 12 putopisa sa autorkinih putovanja od 2005. do 2012. godine. Tu su putopisi iz Grčke, Ženeve, Istanbula, Kaira, Aleksandrije, Izraela, Getenborga, Rumunije, Rusije i Maroka.

– Ova knjiga je veliki poziv na putovanje, jer ono zaista jeste životni dar, nešto što je najlepše kao oblik života i egzistencije. Ona nas uči da budemo odgovorni prema svetu i onome što svet gradi i ruši. Najbolji način da se svetla stvaralačka strana u čoveku hrani, jesu trenuci kada putujemo i pišemo o putovanju i čitamo knjige o putovanjima, rekla je Milka Tošić.

U toku promocije na velikom platnu publika je mogla da vidi i fotografije iz zemalja u kojima je putovala i tom prilikom fotografisala različite predele, ljude i građevine.