Održano veče klasične gitare u Prokuplju

0

Ovogodišnje slavske svečanosti Prokuplja u čast Svetog Prokopija po kome naš grad nosi ime, u kulturnom delu programa počele su poetskom pevaonicom „Lepota žica“.

U prijatnoj atmosferi galerije Narodnog muzeja Toplice, prilagođenoj nežnom instrumentu sa šest žica, nastupio je virtuozni klasični gitarista, kompozitor, muzički publicista i pedagog Uroš Dojčinović, pred brojnim ljubiteljima gitarskog zvuka.

On je Prokupčanima darivao bisere gitarske literature, a najlepše stihove srpske književnosti, ovom prilikom uz pratnju Dojčinovićeve gitare, kazivao je Srđan Živković.

Ovo nesvakidašnje, lirskim tonovima obojeno veče, pokazalo je da Prokupčani itekako vole zvuke klasične gitare i poeziju.

Virtouz lirski mekog tona, Uroš Dojčinović je posebno zaslužan za promociju srpske gitaristike na međunarodnoj muzičkoj sceni. Ostvario je više hiljada nastupa širom sveta, brojne radio i televizijske emisije, održao više stotina stručnih predavanja, majstorskih kurseva, učestvovao u radu različitih žirija u zemlji i svetu.

Za višestruko umetničko delovanje nagrađen je sa preko 50 različitih medalja, plaketa, diploma i drugih priznanja u zemlji i svetu. Delujući kao kulturni ambasador sa svojim instrumentom, on je 1992. godine promovisan i u počasnog američkog građanina.