Održana sednica Skupštine Prokuplja

2

Jedna od najvažnijih danas usvojenih tačaka dnevnog reda zasedanja SO Prokuplje odnosila se na uređenje korita reke Toplice i trajnog rešavanja problema njenog izlivanja i plavljenja romskog naselja Mala Guba.

Kako je već dugi niz godina unazad plavljenje leve obale reke Toplice i Stražavačke reke predstavlja problem broj jedan za lokalnu samoupravu koja velikim naporima u borbi sa stihijom pokušava da odbrani kuće i naselja, Skupština je donela odluku da se to konačno i trajno reši. U tom cilju usvojena je Odluka o izvođenju radova na izgradnji sistema za zaštitu od poplave u romskom naselju Mala Guba.

Sredstva kojima će se urediti priobalje Toplice i Stražavačke reke obezbedila je lokalna samouprava putem Ministarstva za Finanasije Republike Srbije. U cilju trajnog zbrinjavanja romskih porodica čiji su stambeni objekti u poslednjoj poplavi pretrpeli veliku štetu, Skupština je donela odluku da se te porodice isele iz oštećenih kuća i da im se sagradi deset novih stambenih objekata . U tu svrhu će iz državne u opštinsku svojinu biti prevedena jedna katastarska parcela od 44 ari . Kako je rekao predsednik Skupštine Dejan Lazić kuće će biti izgrađene brzo i na taj način će se trajno rešiti problem stanovnika ovog dela romskog naselja Mala Guba.

Odbornici su usvojili i Predlog o otkupu blizu pet hektara koje su sada u vlasništvu Ministarstva odbrane Republike Srbije na kome bi se izgradila industrijska zona u Prokuplju. Kako je rečeno ovaj otkup biće po tržišnoj vrednosti .

Skupština je danas usvojila i Predlog Odluke o predlogu Vladi Srbije za prenos vlasništva nad javnim neizgrađenim zemljištem republike Srbije u svojinu Opštine Prokuplje. Radi se o zemljištu iznad Srednje poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ na kome je planom predviđena izgradnja nove gradske pijace i mosta sa pristupnim saobraćajnicama. Vlada Srbije bi pomenutu parcelu od 265 metara kvadratnih bez nadoknade prenela u svojinu Opštini Prokuplje.

Dosta vremena na današnjem zasedanju odbornici su posvetili razmatranju godišnjih planova prokupačkih javnih preduzeća i ustanova. Tako su se na dnevnom redu našla usvajanja planova i izveštaja o radu Predškolske ustanove „Neven“, Istorijskog arhiva toplice, Kulturno obrazovnog centra, Narodne biblioteke „Rade Drainac“, Doma kulture „Radivoje Uvalić –Bata“, Centra za socijalni rad, Biznis inkubator centra, Turističko sportske organizacije, kao i program poslovanja JKP „Hameum“i JP za urbanizam i uređenje opštine Prokuplje.

U ovom delu je rečeno da je mnogo pažnje u nastupajućoj godini kroz plan i program rada Predškolske ustanove posvećeno deci. Kako je kazala direktorka te ustanove Vesna Jovanović ova ustanova trenutno ima u četiri objekta oko 700 polaznika, uzrasta od jedne do sedam godina raspoređenih u 24 grupe. Prema njenim rečima i na listi čekanja je još 90-oro dece koja će biti smeštena u novi objekat, rekonstruisanog dela vrtića „Bambi“ u koji je Ministarstvo za populacionu politiku i demografiju Republike Srbije uložilo 12 miliona dinara.

Na današnjem zasedanju usvojene su i Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta Opštine Prokuplje u 2017. godini kao i Odluka o izmeni i dopuni mreža osnovnih škola na teritoriji naše opštine kojom je obuhvaćeno istureno odeljenje u Žitnom Potoku, i ovaj Predlog kao i mnogi drugi danas jednoglasno je usvojen.

Na ovoj sednici za direktora Doma kulture u Prokuplju ponovo je izabrana Tijana Petrović, diplomirana glumica a za direktorku prokupačkog Doma zdravlja doktorka Zorica Momčilović.

2 KOMENTARA

 1. Za sl. Skupštinu opštine predlažem raspravu o uličnoj rasveti u okolnom selima koja pripadaju ovoj opštini.
  Sada je rasveta aktivna do 24h,
  Sijalice se isključuju u24.00h pa se uključuju u 05.ooh.
  Šta se dešava u tom vremenskom razmaku niko ne odgovara!
  Žitelji sela su ljudi kog reda u odnosu na ljude po gradovima?
  A u odnosu na beograđane da i ne pričamo!
  Topličani, šta mislite?
  0  0

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here