Od čega zakon štiti našu decu?

0

Nova uredba Vlade Republike Srbije, koja stupa na snagu od 1. januara 2018. godine, podigla je dosta prašine u javnosti. U pitanju je Uredba o utvrđivanju opasnog rada za decu, koja predstavlja listu poslova koje deca nikako ne bi smela da rade. Među zabranjenim zanimanjima tako se našao i rad na njivi, čak i kao pomoć roditeljima, rad na građevini, u rudniku, pekari, na uzgoju životinja…

Istraživali smo: od koga i od čega ovaj zakon štiti našu decu? Kako će i u kojoj meri uticati na porodične odnose? Šta kažu pravnici, a šta psiholozi? Kakvo je mišljenje roditelja?

Zakon kaže: deci ispod 15 godina jeste zabranjen rad, a deca od 15 do 18 godina koja su u radnom odnosu posebno su zaštićena kroz ograničenja poslova koje mogu da obavljaju, uslove rada, zabranu noćnog rada i slično.

– Nova uredba doneta je u procesu usklađivanja našeg zakonodavstva sa preporukama Međunarodne organizacije rada. Ona zapravo samo dodatno precizira ograničenja i uslove kojima se štite deca koja rade. Njen cilj je da se pokaže dodatna inicijativa zaštiti lica mlađih od 18 godina koja su u radnom odnosu. Pored toga, iako je rad deci mlađoj od 15 godina zabranjen, slovo zakona se ne poštuje u mnogim slučajevima. Ova uredba nastoji da učini pomak u borbi protiv eksploatacije dece – kaže pravnica Ana Tomašević.

Ona napominje da ekspoloatacija može poticati od roditelja, ali i od trećih lica koja zapošljavaju protivno zakonu lica mlađa od 15 godina. Najčešći primeri u praksi su prosjačenje i rad na poljoprivrednom dobru.

Među zabranjenim uslovima rada nalazi se i: rad ispod zemlje i rudnicima, rad na visini ili dubini – građevina, previše hladno ili toplo, povišeni atmosferski pritisak (ronjenje), rad noću, prekovremeni rad do 35 sati nedeljno, korišćenje oštrih predmeta, neprirodni položaji tela, ukoliko se puši u ugostiteljskim objektima i posebnim uslovima smeštaja, rad na raskrsnicama, služenje alkohola, rad sa divljim životinjama, dečaci mlađi od 15 godina ne smeju da podižu više od 10 kilograma, a devojčice 8, dečaci stariji od 15 godina 15 kilograma, devojčice 10.

Sa druge stane strane, ili tačnije – pored ovog zakona, stoje zbunjeni roditelji. Iako se čini da je zakon jasan i da postoji upravo da bi zaštitio decu od prinudnog rada, zabuna se stvara oko toga gde je granica između rada kojim se stiču radne navike i rada kao eksploatacije dece. Jedan otac nam je postavio pitanje: „Ja ne znam koji će to otac poslati sina u rudnik, ali se pitam koji će to zakon mene da pošalje u zatvor zato što ja sa svojim berem višnje?“

Razgovarali smo sa Prokupčanima – očevima i majkama maloletne dece, i gotovo svi dele isto mišljenje: da će se ovim zakonom narušiti porodično zajedništvo i jedini pravi način sticanja radnih navika kod dece.

– Ja razumem da zakon postoji s razlogom i da isto tako postoje ljudi koji teraju decu na teške poslove i rad, ali sa druge strane smo mi obični roditelji i ja sad ne znam da l’ će mene neko da kazni zato što mi dete zaliva baštu! – kaže Goran, otac četrnaestogodišnjeg dečaka.

– Ja nisam za to da deca treba da rade opasne i teške poslove, ali deca jedino kroz rad pored roditelja od najranijeg detinjstva stiču radne navike, ali i moralne stavove o životu – kaže Ljiljana, majka dvoje dece.

Naši sagovornici su se u najvećoj meri složili oko toga da deca ne smeju da rade noću, da niko „normalan neće poslati dete u rudnik ili hladnjaču“, ali i da ovakvi zakoni mogu dvosmisleno, pa i pogrešno da se tumače.

Kako na problem gledaju psiholozi, čitajte sutra na Top novosti.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here