O Topličkom ustanku uoči obeležavanja 100 godina

2

Toplički ustanak 1917. godine je bio srpski ustanak protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata. To je jedini „ustanak iza frontova“, odnosno jedini ustanak u nekoj državi okupiranoj od Centralnih sila tokom celog Prvog svetskog rata.

Trajao je od 21. februara do 25. marta 1917. godine. Ustanička vojska od petnaestak hiljada boraca sručila se u rano proleće sa planina u ravnice i zarobila oko hiljadu bugarskih vojnika i oslobodila veliki deo južne Srbije. Najveće borbe su vođene u dolini južne Morave, na Kopaoniku i na severu Kosova.

Opštim narodnim ustankom stvorena je takozvana „TOPLIČKA SLOBODNA REPUBLIKA“, koja je trajala mesec dana. Obuhvatala je teritoriju Toplice, Jablanice, Jastrepca, istočnih i srednjih predela Kopaonika.

Ofanzivom centralnih sila i strahovitom odmazdom u proleće 1917. godine „Toplička država“ je slomljena. U samom okrugu do temelja je uništeno pedeset pet sela.

U jesen iste godine Toplički ustanak je konačno ugušen u krvi. Okupatorski vojnici, najviše bugarski, ubijali su ne samo poslednje učesnike pobune, nego i žene, decu, starce.

(Izvor: Istorija Srba)

2 KOMENTARA

  1. Kako da se oslobodimo ovih okupatora sada zloupotrebljavaji omladinu u stranacke svrhe,molim objavite komentar,hvala!

  2. Sve je ovo lepo i postujem to,ali toplica je danas najbedniji kraj u celoj srbiji sta tu ima da se prica kada se branila drzava bili smo prvi kada je drzava trebala da to vrati bili smo zadnji.

Comments are closed.