Nastavljeni preventivni pregledi u Prokuplju

0

U Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić,“kao i u Domu zdravlja u Prokuplju, nastavljena je akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju u cilju rane dijagnostike i prevencije kao najefikasnijeg načina brige o  zdravlju stanovništva, sprovodi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Prokupačku bolnicu  tim povodom  posetio  je  državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Berislav Vekić, koji je sa direktorkom Opšte bolnice dr Snježanom Arsić, obišao pacijente i zaposlene na Internom odeljenju.

– Ovo je druga sezona akcije besplatnih preventivnih pregleda koju sprovodi Ministarstvo zdravlja na području cele Srbije, a njen  početak posvećen je prevenciji malignih oboljenja. Pored internističkog pregleda, radile su se i analize krvi koje uz krvnu sliku treba da nam pokažu  i eventualno prisustvo tumorskih markera, rekao je dr Vekić i istakao da  je u prethodnoj sezoni u svim ordinacijama u Srbiji obavljeno oko 200.000 preventivnih pregleda . On je  podsetio da će Vlada Srbije uložiti velika sredstva u  adaptaciju objekta Doma zdravlja u Prokuplju, gde će biti preseljena Opšta bolnica i izgrađen savremeni zdravstveni centar.

U Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju do sada je u akciji besplatnih preventivnih pregleda pregledano oko 3000 građana. Mnoge bolesti na vreme su otkrivene kod pacijenata koji su se odazvali akciji i iskoristili pogodnosti koje im je pružilo Ministarstvo zdravlja.

U jučerašnjoj akciji oko 130 građana sa teritorije Topličkog okruga iskoristili ovu akciju da proveri svoje zdravstveno stanje, putem analize krvne slike, provere krvnog pritiska,EКG-a,dok je kod 41 pacijenta urađena analiza tumor markera. Na dalja ispitivanja  kroz Dnevnu bolnicu poslata su tri lica, pored toga zakazana su dva ultrazvuka abdomena, isto toliko  ultrazvučna pregleda srca i testa opterećenja u ambulanti Internog odeljenja.

Pogodnost za građane je što ovakvi pregledi mogu da se obave bez uputa, bez zdravstvene knjižice i potpuno besplatno, a posebno treba naglasiti da su mnogi pacijenti na vreme započeli lečenje zahvaljujući ovakvim preventivnim pregledima.