Svet mladog prokupačkog pesnika Milutina Miloševića obojen je gitarom, stihovima i inspirativnom željom da svet u kome živi učini boljim i zanimljivijim. Poeziju piše, muziku svira, a na sceni glumi. Kaže da je sve to moguće zbog toga što pisanje i muzika predstavljaju najuticajnije i najsnažije dve sile kojima se menjamo i napredujemo.

Posebnu notu njegovim umetničkim zamislima daje činjenica da Milutin ima samo šesnaest godina i da pohađa drugi razred prokupačke Gimnazije. Dobitnik je nagrade za najbolju sporednu mušku ulogu u predstavi „Bog“ na Pozorišnim susretima učenika gimnazija Srbije, a na ovogodišnjem Đurđevdanskom književnom konkursu proglašen je za najboljeg pesnika.

– Pesme pišem već dve godine. To je krenulo otprilike zajedno sa gitarom i mnogim drugim stvarima. Samo je došlo, verovatno iz želje za izražavanjem sebe. U početku naravno da to nije bilo to, ali stalno sam radio na građenju stila kao i fizičke strukture pesme. Stil je nešto što smatram da još uvek nisam skroz ustalio i da se u tome još tražim, bitno je biti kreativan i radoznao, tražiti se svakoga dana na svakome mestu – kaže Milutin.

Na njegov rad uticaj imaju Vasko Popa, Drainac kao i Vojislav Ilić, a kao velikog uzora izdvaja i Boba Dilana. Inspiraciju pronalazi svuda oko sebe i kaže da bi svet bio lepše mesto kad bismo je češće viđali i pronalazili. Ipak kada treba da bira između poezije i gitare ne može da se opredeli.

– Umetnost je tu da gradi i veliča ljudski duh, vodi promene i objašnjava pojave, a pisanje i muzika predstavljaju najuticajnije i najsnažije dve sile kojima se menjamo i napredujemo. One su zajedno jedno ogledalo u kome vidimo najjasniji odraz trenutka u kom se generacija nalazi. Verovatno zbog toga želim da se u budućnosti bavim nečim inspirativnim i kreativnim, nečim gde bih mogao da unapređujem sebe i da dam doprinos poslu koji radim, kao i da pomognem mladima – kaže ovaj gimnazijalac.

Milutin je član Književne omladine Prokuplja i Dramskog studija Gimnazije Prokuplje. Za Književnu omladinu kaže da predstavlja slatku muku, a za Dramski studio najbezbolniji način da se odraste.

  – KOP je moja slatka muka, ali podsticaj za daljim radom, nekada i teralo da razmišljam. Dramski studio je mesto na kome se mnogo radi. Radi se često satima, i često posle časova kada bismo najradije spavali u tanjiru supe. I radi se na raspustu. I radi se na probi. I radi se na sceni. Radimo nekad i na košarkaškom terenu, a nekad i u školskim kantinama. Radi se u šminkernicama, svlačionicama, zavesama iza scene. U boks ringu i ispred kafane. Svaki put se radi o tome da budemo ljudi. Najzaslužniji je za to je profesor Zoran Cvetković, kome želim da se zahvalim na mnogo rada i mnogo drugih stvari koje radi za nas. Stariji koji su prošli ovu školu DSG-a su jednom prilikom u filmu ,,Dlanom o dlan“ profesora Rosića rekli da je to najbezbolniji način da se odraste. Ne znam, tek sam počeo, ali čvrsto verujem u to, i zato se nadam da će jednom gore neko primetiti našu veliku ljubav koju gajimo prema ovom gradu i obratiti pažnju na naše bubice – kaže Milutin.

Skroman i zagledan u budućnost, ovaj mladić mašta o nekom boljem svetu za svoju, ali i generacije koje dolaze.

– Maštam o tome da moja deca žive u nekom vremenu koje će im omogućiti da malo više istražuju sebe i pronađu svoje darove, da mogu da idu u škole u kojma će imati uslova za rad bez obzira na doba godine i temperaturu vani, maštam da njihov svet bude manje insprativan na način na koji je meni i mojoj generaciji. Maštam da ona mogu da se ostvare i da se bave čim žele u svojoj zemlji – nadahnuto je s nama podelio svoja maštanja.

U međuvremenu, kao i svaki drugi gimnazijalac, Milutin se raspustio. Ipak, slobodno vreme bez školskih časova namerava da provede stvarajući, s gitarom i olovkom u ruci.

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here