Marija Anđić: Muzika je u svemu, ne samo u notama!

2
Foto: Marija Anđić, privatna arhiva

Prokupčanka Marija Anđić ima jednu neobičnu osobinu – njeni prsti su srasli sa klavirskim dirkama. Svira klavir od svoje devete godine i kad je pitaju je li ona izabrala ovaj instrument ili je on izabrao nju, zagonetno odgovara: „Mislim da smo se dogovorili davno.“ Trenutno je na master studijama u Beču na Musik und Kunst univerzitetu, u klasi profesora Karla Bartha.

Nakon uspešnog školovanja u Prokuplju i Nišu, jedna je od šestoro izabranih studenata koji imaju tu privilegiju da se usavršavaju u Austriji.

– Srednju muzičku sam završila u Nišu kao i diplomske studije u klasi profesora Zorana Jančića, koji je četvrta generacija Listovih učenika, što i mene, sticanjem diplome, čini pripadnikom pete generacije Listovih učenika. Zatim sam Magistarske studije završila u Skoplju u klasi profesorke Marije Gjoševske, izuzetne, ambiciozne i energične mlade pijanistkinje, ali i predivne osobe bogate duhom. Kod nje sam se upoznala sa „ruskom školom“ pijanizma i pedagogije klavira. Trenutno sam u Beču, pa mogu da kažem da „nemačka škola“ zaokružuje moje školovanje. Učim sa izuzetnim mladim muzičarima i svestranim umetnicima, i moje je veliko zadovoljstvo i uspeh svrstati se među njih. Sa tako puno kulturno-umetničkih sadržaja i bogatom istorijom Beč je idealno mesto za razvoj jednog umetnika. Meni pruža mogućnost da radim ono što volim. – kaže Marija.

Foto: Marija Anđić, privatna arhiva

Najviše voli da svira Betovena i Debisija, u čijim se kompozicijama prepoznaje, iako kaže da su njihovi stilovi potpuno različiti. Osim klasike sluša jazz, pop, meditativnu, duhovnu muziku,  latino za ples, u zavisnosti od raspoloženja, pa je tako i obožavateljka tišine.

– Tišina puno govori, ali ne može da prođe dan bez muzike. Ona je u svemu, ne samo u notama. U muzici i životu pokreće me ljubav prema svemu, znatiželja i potreba da ispunim svoju suštinu. Svaka nova kompozicija je novi izazov, nova avantura i novo zadovoljstvo. – kaže Marija.

Foto: Marija Anđić, privatna arhiva

Nakon osnovnih studija imala je priliku da predaje klavir u Muzičkoj školi „Kornelije Stanković“ u Prokuplju, koju je i sama pohađala kao devojčica. Za rad sa decom, kao i prenošenje znanja uopšte, kaže da je izuzetno inspirativan.

– Individualni rad sa učenicima i bavljenje umetnošću stimulišu i zahtevaju rad na sebi, ali i omogućavaju prostor za podsticanje učenika da sami upoznaju sebe, razvijaju sve delove svog bića i izraze se. Zbog toga ja potpuno pronalazim sebe kako na pozornici tako i u pedagoškom radu. Nalazim da je neophodno za razvoj budućih generacija da podstičemo decu da razvijaju kritičko mišljenje i svest o sopstvenim emocijama i željama, a ne samo da prihvataju sadržaje koje im serviraju bilo jednostrani školski sistem, mediji ili društvo i da ne koriste tuđe mišljenje kao svoje. Bavljenje umetnošću u velikoj meri razbuđuje svest kod čoveka i mislim da je veoma važno da umetnost, kulturu i prave vrednosti približimo našoj deci, jer trenutno nažalost nisu dovoljno okruženi njima. – kaže ova pijanistikinja.

Nedovoljna usmerenost na prave vrednosti i kulturu, prema Marijinom mišljenju i nagoni mlade i kreativne ljude da odlaze iz zemlje.

Foto: Marija Anđić, privatna arhiva

– Imamo mnogo talentovanih ljudi, ali u našoj sredini gotovo da ne postoje uslovi da oni ispolje svoju kreativnost. Preveliki prostor zauzima šund koji neminovno utiče na razvoj i oblikovanje stavova i načina razmišljanja, a time i određuje budućnost jednog društva. Da bi stvari krenule nabolje, potrebno je vreme. Ali način svakako postoji. Školski sistem i mediji obrazuju i vaspitavaju narod, tako da se mora odatle početi. Više kulturno-umetničkih sadržaja u medijima, i u školama bar nedeljno jedan čas umetnosti, u manjim grupama, na kome bi se razgovaralo sa decom o njihovim opažanjima, stavovima, željama, osećanjima. Potrebno je buditi svest kod svakog pojedinca. Mislim da je ovo najlakši način. – kaže Marija.

Možda zbog toga, kada nastupa pred domaćom publikom ona izvodi kompozicije sa većom odgovornošću,  dok za nastupe u inostranstvu kaže da su opušteniji. Trenutno joj je izvođaštvo sasvim dovoljno da se potpuno izrazi, ali nije isključiva ni kada je komponovanje u pitanju, u nekoj daljoj budućnosti.

Do tada, Marija osvaja Beč svojom muzikom i dopušta da je muzika vodi do sebe same.

Foto: Marija Anđić, privatna arhiva

2 KOMENTARA

    • …i šta je u tome loše? Poznajući Mariju, verujem da će biti jednako uspešna na svim poljima, uključujući i materinstvo jednog dana.
      2      0

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here