Malu maturu polaže 900 osnovaca iz Toplice

0

Polaganjem testa iz srpskog jezika 900 osnovaca iz Topličkog okruga danas počinje završni ispit pred upis u srednje škole.

U 9.00 časova je počeo ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i trajaće do 11.00 časova. Sutra, 16. juna u isto vreme, svršeni osnovci polagaće test iz matematike, a u petak 17. juna kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Kako ističe načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo, kontrole i nadzor su veoma jaki, tako da su mogućnost zloupotrebe i greške svedene na minimum.

– Novina je to što će učenici imati identifikacione kartice sa šiframa. Imena neće upisivati na testove, već samo na karticu koju će ubaciti u plavu kovertu. Pošto se ispit završi, dežurni nastavnici testove sa zapisnikom odnose kod direktora škole. Nakon toga dolaze takozvani šifranti koji šifruju testove, a potom ih zasebna komisija pregleda i boduje, istakao je načelnik Školske uprave Gejo.

Bodovi se na kraju unose blanko, bez imena i prezimena, odnosno samo sa šifrom u testu. Nakon što se završi treći dan male mature svi testovi se dešifruju i izlaze rezultati.

Učenici na završnom ispitu mogu osvojiti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena. Bodovi na osnovu uspeha i sa ispita se sabiraju i na osnovu toga će se svršeni osnovci opredeljivati za željene srednje škole.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19, a konačni 24. juna. Popunjavanje i predaja liste želja je 25. i 26. juna u matičnim školama, a upis učenika u prvom upisnom krugu je 5. i 6. jula.