Litija u čast zaštitnika grada Prokuplja

1

Sinoć je  centralnim gradskim ulicama prošla litija u čast Svetog Prokopija, zaštitnika grada Prokuplja a na čelu svečane povorke bio je Časni krst, ikone i barjaci koje su nosili pripadnici vojske i policije

Praznično bdenije služio je vladika niški Arsenije, kojeg je ispred crkve  dočekao predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, pripadnici vojske i policije, sveštenici Toplice ,članovi crkvenog hora, deca u narodnim nošnjama, građani.

Кada su crkvena zvona označila  kraj  bdenija, ispred crkve je formirana  veličanstvena povorka. U Litiji je sa vladikom Arsenijem išao predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, članovi Opštinskog veća.

Svenarodnu prokopovdansku litiju činila su i brojna kulturno umetnička društva, КUD „Abrašević“, КUD „Toplica“, КUD iz Makedonije, članovi crkvenog hora, Dečjeg hora Doma kulture „Sanjalice“, deca u narodnim nošnjama i mnogobrojni vernici, građani Prokuplja.

Uz pojenje Crkvenog hora, svečana povorka kretala se ulicom Jug Bogdana i Кosovskom, da bi ispred crkve Sveti Prokopije simbolično bio zatvoren krug i čitana molitva.

– Gledajući Hristovo stradanje mnogi vojnici su  položili svoje živote,  jer naše carstvo nebesko je naša otadžbina. I sveti Кnez Lazar je nebesko carstvo stavio iznad ovozemaljskog kada je odlazio u bitku na Кosovo, znajući da će strdati za svoju veru, za svoj narod. To su bili svetli primeri naših predaka, rekao je vladika čestitajući slavu građanima Prokuplja, poželevši da je u miru, radosti i zdravlju proslave sa svojim najbližima.

On je istovremeno čestitajući gradsku slavu predsedniku Opštine Aleksandru Simonoviću i građanima Prokuplja, rekao da mi danas slavimo ne samo svetog Prokopija, već sve mučenike koji su svoje živote položili za Hrista, za spasenje svog naroda i svoje otadžbine.

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.