Koliko košta svadba u Prokuplju?

4

„Nisam baš čuvao račune, ali za sve znam koliko košta! Kad krene, burme, odelo, venčanica, cipele, restoran… Isprazniš novčanik začas!“, kaže jedan prokupački mladoženja.

Ukoliko planirate venčanje do Nove godine, teško da ćete u prokupačkim restoranima pronaći slobodan termin za vikend. Iako se svi žale na besparicu, izgleda da nam ljubavi ne manjka – Prokupčani prave svadbe svake subote i nedelje. Koliko to košta?

Šta je potrebno za jednu svadbu? Nevesta, mladoženja, kumovi i svatovi. Čini se jednostavno? Ali, uz nevestu su neophodni sledeći dodaci: venčanica (pre i posle svega! Cena: već od 8000 dinara, pa do 40 000), sandale, frizura, profesionalna šminka, manikir (što da ne i pedikir), odgovarajući nakit, veo, torbica i bidermajer. Uz bidermajer ide i frajer – mladoženja. Đuvegija se služi sa sledećim prilozima: odelo (dvodelno, trodelno, četvorodelno, ko kako voli, sve oko 150 evra), košulja, čarape, cipele. (Šminka i frizura poprilično nepotrebni.) Adekvatan sat, da ne okasni. Pa se sve to zaokruži zajedničkim nakitom: burmama (od 15 000 dinara pa naviše).

Kad se lepo doteraju – neko to treba i da uslika. Fotografisanje je uglavnom dovoljno samo zakazati, bez kapare. Mladenci plaćaju izabrane fotografije posle venčanja, i to po ceni oko 25 dinara, dok svatove slike koštaju od 120 dinara pa naviše. Snimak svadbe se posebno naplaćuje, a cene se kreću oko 20 evra po satu. Prokupački fotografi su postali umetnici poput renesansnih slikara. A ako mladoženje pitate, i poziranje za fotografiju traje kao da slikaju Mona Lizu.

– I dok su mlade uvek kao princeze, spremne da se fotografišu ceo dan, činjenica je da mladoženje najviše mrze slikanje. I oni najopušteniji se ukoče. Ne vole ljudi da se slikaju i to ti je – kaže fotograf Milan Rakić.

Koliko se narod u Prokuplju voli pokazuje činjenica da se prvo zakazuju restoran i muzika, pa tek onda građansko i crkveno venčanje (tolika je gužva!). Srpski domaćinski običaji nalažu da je gost svetinja, pa je tako suština prokupačke svadbe da se gosti lepo provesele, najedu i napiju, a da venčanje tu dođe kao – šlag na svadbenoj torti (torta: od 9000, pa i do 20 000 dinara). Cene menija u restoranima se kreću od 13 evra do 22 evra po osobi i za te pare ima i šta da se pojede i popije. Izabereš meni puta broj svatova i čas stigneš do 1000 evra.

Za muziku, kao i za sve u životu, važi ono pravilo: kol’ko para tol’ko muzike! Prokupački bendovi uglavnom imaju svoj program i repertoar, ali i posebnu cenu za „sviranje iz mesta“, za porudžbine „na papirić“, kao i onu najjeftiniju tarifu za sviranje „od stola do stola“. Ovo poslednje je najmanje popularno među mladencima, ali najisplativije za muzikante, jer se često dešava da bakšiš premaši „pogođenu“ cenu za sviranje. Uglavnom, od 300 evra pa do beskonačno – muzika svira celu noć.

„Tarife“ postoje i za građansko venčanje, pa je tako radnim danima jeftinije – 800 dinara, vikendom 1800 dinara, dok izlazak matičara na teren košta 9000 dinara. Crkveno venčanje košta 10 000 dinara.

Šta se dešava kad mladenci reše da svoje svadbeno veselje začine običajima čitajte sutra na Top novosti.

Najnovije vesti, reportaže, tematske priloge iz Prokuplja možete pročitati OVDE

4 KOMENTARA

  1. Ето пропустио си једну ствар да напишеш, да сваки гост стави у корпу коверту са парама за младенце, тако да људи углавном и поврате новац који су утрошили.

    3
    1

Comments are closed.