Iz školske klupe pravo na posao

0

Učenici pekarskog smera Poljoprivredne škole jedni su od retkih i privilegovanih danas koji mogu da kažu da će ih posle maturiranja sačekati posao.

O vrednim i veštim pekarskim rukama prokupačkih učenika već se čulo, ne samo u našem gradu već i u regionu. Već nekoliko godina unazad u školu „Radoš Jovanović-Selja“ uredno stižu zahvalnice, pehari i nagrade, tako da se još ne može sa sigurnošću kazati da li ovi srednjoškolci bolje mese peciva ili slavske kolače.

– Kada dođu na prve časove praktične nastave kao petnaestogodišnjaci svi su nestrpljivi da mese. Naravno, na početku uče osnove, rade zamese, merenje sirovina i to im je nekako uvek najdosadniji deo. Ali kako prolazi vreme i obuka, oni dobijaju šansu da svoja teorijska znanja primene na vežbama i tada, rekla bih, za njih tek počinje ono najzanimljivije, kaže profesorka Tanja Ranđelović.

Tri godine učenja za ove učenike znače kompletno osposobljavanje i spremnost za rad, tako da ne iznenađuje što i pre maturiranja dobijaju ponude za posao od lokalnih pekara.

– Kad imamo praksu mesimo i slatka i slana peciva. Od zamesa do pečenja, pa na kraju i degustacije, u našoj pekarskoj radionici svi jednako radimo. Tu možete da probate različita lisnata testa, rol-viršle, piroške, pice, ali i medenjake i vanilice. Profesori nam pomažu u svemu, a tu je i saradnica u nastavi Marija Kovačević, koja nas svako jutro sačeka u pekari. Vredno radimo, a skoro da smo svi već dobili ponudu za posao. Ostaje još da maturiramo, kaže učenik Nikola Stevanović.

Nikola je imao priliku da se kroz svoje trogodišnje školovanje više puta takmiči na različitim pekarskim festivalima i manifestacijama. Ta takmičenja značila su samo uspeh za školu.

– Nekoliko generacija pekara je baš imalo priliku da pokaže svoje umeće. Osvojili smo više zlatnih i srebrnih plaketa na republičkim takmičenjima i te uspehe nižemo već šestu godinu zaredom. Iako priznanja znače, nama je uvek bilo bitnije da učenike odvedemo u druge gradove i u drugačije opremljene škole i pekarske radionice, da obogatimo njihovo iskustvo u svakoj prilici, kaže profesorka Slađana Radonjić.

Temeljan rad, ali i kreativnost u izradi peciva čini da se ova „učenička“ peciva nimalo ne razlikuju od onih iz najboljih pekara. Jasno je da će Topličani i u narednim godinama jesti najukusnija testa i kolače.