Istorijski kviz u čast Gvozdenog puka

0
????????????????????????????????????

Povodom obeležavanja 100 godina od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, 12. oktobra 2018.godine i otkrivanja spomen obeležja Drugom pešadijskom puku „Кnjaz Mihailo“, Opština Prokuplje i Istorijski arhiv Toplice organizuju kviz  u kome će učenici starijih razreda osnovnih i srednjih škola pokazati koliko  poznaju ratnu epopeju  junaka Gvozdenog puka.

U Narodnom muzeju Toplice održan je sastanak sa direktorima škola i profesorima istorije,gde su utvrđeni detalji ovog takmičenja.

– Dogovoreno je da se narednih dana u školama organizuju kvalifikacije za finalno takmičenje koje će biti održano 8.oktobra u prokupačkom Domu kulture. Tada će zvanično i početi nedelja posvećena Gvozdenom puku i obeležavanju  ovog važnog datuma, rekao je predstavnik Istorijskog arhiva, Dragan Lekić.

Prema utvrđenim propozicijama , svaku školu predstavljaće tročlana ekipa  koja će se takmičiti u finalu, a žiri će proglasiti najbolju ekipu srednjoškolca, kao i najbolju ekipu učenka osnovnih škola.

– Aktivnostima koje ćemo sprovoditi, u susret obeležavanju 100 godina od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu i otkrivanju spomen obeležja Gvozdenom puku,  želimo da odamo počast našim precima, slavnim junacima, ali i da našu decu  naučimo  da pokolenjima prenose slavu srpskih junaka .

Opština Prokuplje je pripremila bogat kulturno umetnički program, koji ima za cilj da podseti na  borbene pohode junaka Gvozdenog puka, koga su činili borci iz Toplice, Puste Reke i Jablaničkog okruga. Prokupčani i njihovi gosti imaće priliku da pored ovog Кviza, pogledaju i brojna muzička dešavanja, kao i predstave , a sve u čast junaka koji su ratovali od 1912. do 1918. godine , a zbog svoje odanosti i hrabrosti činili su i Gardu kralja Aleksandra, pa su svoje vojničke uniforme skinuli 1920.  dve godine kasnije, po završetku Velikog rata . Podizanjem Spomen parka i organizacijom brojnih dešavanja Prokuplje i Toplica će im se dostojno odužiti za izvojevanu slobodu.