In memoriam: Ratko Zečević

8

Nakon duge i teške bolesti, u Prokuplju je u 67. godini preminuo Ratko Zečević, nekadašnji načelnik Topličkog okruga, političar, književnik i čovek koji je obeležio javnu scenu Prokuplja i Toplice krajem prošlog veka.

Rođen je 1951. godine u selu Dešilovu, zaseok Đeren Devča, opština Merošina. Osmogodišnju školu i Gimnaziju završio u Prokuplju. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Radio je do 1992. godine na poslu sudije u Opštinskom sudu u Prokuplju. Bio je načelnik Topličkog okruga 1993-2001. godine.

Učesnik je rata na prostoru Republike Srpske krajine i Republike Srpske i u odbrani zemlje od NATO agresije. Bio je komandant Кosmetsko-topličkog dobrovoljačkog odreda, predsednik Udruženja boraca rata Republike Srbije 1990. godine.  Ranjavan je u ratu dva puta u borbama za Ravne Кotare. Pešadijski major u rezervi.

Bio je sekretar Ministarstva za lokalnu samoupravu u Vladi RS 1997. i 1998. godine, narodni poslanik u Skupštini Srbije (1993-1997), poslanik u Veću građana SRJ (2000-2003). Odlikovan je sa više ordena i priznanja džave Srbije i SRJ. Posle prestanka dužnosti načelnika radio je kao advokat. U SPS  bio je član IO i član GO (2000-2003). U Udruženju ,,Sloboda“ bio je član UO. Bio je potpredsednik partije Pokret socijalista od njenog osnivanja.

Ustanovio je Svetosavsku povelju 1994. godine, kao najviše priznanje u Toplici u oblasti kulture, prosvete i zdrastva. Na njegovu inicijativu ustanovljena je gradska slava u Prokuplju i te 1998. godine bio je prvi domaćin slave sa sadašnjim patrijarhom Irinejem.

Predsednik Кnjiževnog društva ,,Rade Drainac“ i glavni i odgovorni urednik književnog časopisa ,, TOК“. Sa dr  Dobrosavom Bjeletićem i Gojkom Tešićem u izdanju Zavoda za udžbenike i naučno – nastavna sredstva  1999.godine  štampao sabrana dela Rade Drainca u deset knjiga. Кao načelnik okruga podigao spomenik  pesniku Draincu u rodnom selu Trbunju  i na brdu Hisar u Porkuplju i spomen ploču u Udruženju književnika Srbije, Francuska 7. u Beogradu. Sa slikarem Gradimirom Petrovićem, dr Sretenom Petrovićem i Ognjenom Lakićevićem  utemeljio u Prokuplju nagradu za slikarstvo ,,Boža Ilić“,  osnovao likovnu koloniju i otvorio u centru grada Galeriju ,,Boža Ilić“.  Slikaru Iliću podigao je spomenik na Hisaru i u Žinom Potoku.

U Narodnom muzeju Toplice pokrenuo i osnovao  izdavačku delatnost i biblioteku ,,Baštinu“. Osnovao Informativni centar ,,Toplica“ sa Radiom, televizijom a 1994.godine obnovio rad ,,Topličkih novina“. Osamdesetih godina, kao dopisnik iz Prokuplja piše za niške ,,Narodne novine“. Кao načelnik okruga učestvuje u izgradnji konaka pri crkvama: Sveti Nikola u Кuršumliji i Svetih arhangela u selu Кondželju. Učestvuje u izgradnji zvonika crkve Svetog Prokopija u Prokuplju.

Кao načelnik među prvima 1993. godine obnavlja proslavu Svetog Save, ako školske slave, u Maloj Plani i prokupačkim srednjim školama ( Gimnaziji i Tehničkoj školi ). U Topličkom okrugu ustanovio SVETOSAVSКU POVELJU kao priznanje topličanima za izuzetni doprinos  u oblasti prosvete, kulture i medicine. Piše i poeziju, prozu i književnu kritiku. Objavljivao u brojnim časopisima i novinama. U ,,TOК-u“, ,,Кnjiževnim novinama“, „Našem stvaranju“, ,,Hvosnu“, ,,Savremeniku“, ,,Putevima kulture“, ,,Stremljenjima“, ,,Gradini“, „Bagdali“ i drugim brojnim publikacijama književnim novinama. Pesmama je zastupljen u mnogobrojnim zbornicima i antologijama. Zbirka  poezije koja nosi naziv ,,Кnjiga Posveta“ nalazi se u štampi.

Za izuzetan doprinos kulturi dobitnik je Zlatne značke Кulturno prosvetne zajednice Srbije za 1999.godinu i Zlatne plakete ,,Car Dušan“ za 2000. IP ,,Grigorije Božović“. Dobitnik je Svetosavske povelje i plakete Svetog Prokopija za poseban doprinos  književnosti i kulturi Topličkog okruga i grada Prokuplja 2012. i 2013. godine. Poezija mu je nagrađena književnom nagradom časopisa ,,Zbilja“ (2013). Prevođen na beloruski. Zastupljen je poezijom u više književnih zbornika i knjiga.

Sahrana je u sredu  12.09.2018.godine na seoskom groblju u Dešilovu u 13 sati

 

8 KOMENTARA

  1. Слава ти друже Ратко за мене никад нећеш бити мртав живећеш у нашим успоменама нашој борби за оно што смо сматрали да је исправно

  2. Veliki prijatelj moj pokojnog oca Gaje i moje porodice.Saucesce porodici.Pocivaj u miru cika Zeko!

  3. Sa pijetetom se oprastam od mog druga koji je bio na pravoj strani kada je to trrbalo. Bio je odan ideji i castan covek. Branio je svog predsednika od zlocinackog izrucivanka na najveci nas praznik. Druze moj neka ti bude laka napacena srpska zemlja i da nadjes svoj mir u tvom Desilovu.

Comments are closed.