Da li je rešenje problema otkupa višnje na pomolu?

0

Sprečavanje raznoraznih negativnih događanja u vezi sa otkupom roda višnje, bila je glavna tema razgovora ministra Branislava Nedimovića sa delegacijom proizvođača iz Prokuplja uz koje su bili narodni poslanik dr Darko Laketić, načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović i predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

Bez obzira na to što cenu diktira tržište i država nema uticaj na njeno formiranje, poslednji događaji vezani za otkup roda višnje 2018. godine nameću više razloga da nadležne državne institucije učine sve što je u njihovoj moći i da zaštite svoje brojne građane proizvođače ovog voća, istaknuto je na sastanku. S tim u vezi neophodno je pod hitno suzbiti ucenjivački nastup otkupljivača i hladnjačara pri otkupu višnje u opštini Prokuplje.

Dogovorena su kratkoročna i dugoročna rešenja. Inspekcijske službe iz cele Srbije krenuće već od sutra da obilaze sve hladnjače i otkupna mesta i sprečiti ucenjivački nastup prema proizvođačima višnje kao prvi konkretan korak.

Vlada Republike Srbije će u narednih godinu dana intenzivno raditi na planu stvaranja uslova za povećavanje broja i kapaciteta hladnjača, pronalaženju strateškog partnera za hladnjaču Voćar u Merošini i tako obezbediti direktan kontakt bez posrednika što je i suština problema u vezi sa obaranjem cena. Cilj je tako i zaustaviti manipulacije pri klasiranju kvaliteta višnje i zloupotrebu otkupa kao druge klase a potom prodaje te iste višnje kao prve klase.

Ministar Nedimović je najavio skori dolazak u Prokuplje i izrazio spremnost za iznalaženje najboljih, realnih rešenja u direktnom kontaktu sa svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, navode iz Opštine Prokuplje.