Ćićkova škola obeležila Međunarodni dan planina

0

U OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“ obeležen je Međunarodni dan planina. Eko-sekcija je prezentovala svoje aktivnosti u planinskom kraju okoline Prokuplja sa posebnim prikazom avantura doživljenim u tajanstvenom ambijentu klisure Dobrotićke reke na planini Vidojevici.

Organizatori ove manifestacije su nastavnici biologije mr Dejan Živković i Marija Antić i nastavnici geografije Ljiljana Stojković i Nenad Mutavdžić.

Skupština UN je 2003.godine proglasila 11. decembar za Međunarodni dan planina zbog potrebe očuvanja životne sredine i svim značajima koje planine imaju za čoveka.

Mnoge države, posebno one sa planinskim ambijentom, toga dana organizuju niz akcija i okruglih stolova na kojima se raspravlja o problemu očuvanja ekosistema planinskih područja i kojima se afirmišu planine i njihov značaj.

Srbija je zemlja predivnih planina i one predstavljaju važan resurs za budući razvoj države. Nastavnici su pripremili prezentaciju najatraktivnijih planina „Stare Srbije“: Tare, Golije, Kopaonika, Zlatara, Hajle, Prokletija, Bjelasice, Sinjajevine, Durmitora, Maglića, Zelengore.