Badnje veče u crkvi Svetog Prokopija

0

Bez obzira na veoma nisku temperaturu, veliki broj Prokupčana se i ove godine tradicionalno, na Badnje veče, okupio u porti crkve Svetog Prokopija, da bi prisustvovao paljenju badnjaka i lomljenju česnice.

Ovu svetkovinu uveličao je Dečiji hor prokupačkog Doma kulture „Sanjalice“, a česnicu sa zlatnikom svojim sugrađanima je darivala STZR „Čutura“, koja je za naše najmlađe sugrađane pripremila i slatke pakete.

Deo večeri bio je i vatromet, za koji je novac obezbedila Opština Prokuplje. Badnjoj večeri prisustvovao je i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

– Ovde smo da se pomolimo da svi srpski domovi budu blagosloveni i da u svaki uđe sreća, radost, mir i spokoj. Neka nas Gospod Bog blagoslovi sve zajedno, neka nam daruje ljubav, koja će grejati naše domove, poručio je starešina crkve Svetog Prokopija protonamesnik otac Nikola Ilić i pozdravio svoje sugrađane tradicionalnim hrišćanskim pozdravom „Hristos se rodi“.

Posle paljenja badnjaka, sveštenstvo crkve je podelilo česnicu, najpre najmlađima, a onda i ostalima koji su prisustvovali ovoj svetkovini, pred veliki najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Tradicionalno se služila i grejana rakija, koju je obezbedila kompanija „Milan Toplica“.

Više vesti iz Prokuplja možete pročitati OVDE