Završen Festival Bucini dani – Nagrade odneli ,,Pijani,,

0

U Aleksandrovcu Župskom sinoć je završen treći festival ,,Bucini dani,, koji je trajao od 14. juna, , a nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Bojanu Žiroviću za ulogu Lorensa u predstavi „Pijani“ Ivana Viripaeva u režiji Borisa Liješevića i produkciji Ateljea 212.

Žiri, u sastavu Mira Banjac, (predsednica) , Ivana Žigon i Ana Sofrenović, ocenio je da je Žirović, „promišljenom i preciznom glumačkom estetikom, uspeo da dosledno dočara beznađe savremene generacije u ostvarenju koje je dostojno da ponese glumačku nagradu imena Milosava Buce Mirkovića“.

Nagrada „Zlatno zrno“ za najbolju mušku ulogu dodeljena je Nenadu Ćiriću za ulogu Karla u predstavi „Pijani“, a žiri je konstatovao da je Ćirić ostvario ulogu snažne umetničke ekspresije i svojom uverljivošću, ostvario onaj najbitniji korak koji odličnu ulogu uzdiže do vrhunske glumačke kreacije.

„Zlatno zrno“ za najbolju žensku ulogu ponela je Jelena Đokić za ulogu Laure u istoj predstavi, a žiri je u toj „ulozi glumice autentičnog senzibiliteta prepoznao njena rafinirana, nepredvidiva sredstva u razotkrivanju granica ljudskog bola“.

Najbolji mladi glumac/glumica festivala je Jelena Petrović, koja je, igrajući Rozu u komadu Ateljea 212, „ulogu izuzetno velikog dijapazona pokrivala prefinjenom glumačkom poetikom i ubedljivo dočarala lik koji se izdigao iznad besmisla njene tragične sudbine“.

mira banjac

Marina Stojanović je vrhunskim artizmom i kulturom scenskog pokreta ostvarila čaroliju uloge Puka u predstavi „San letnje noći“ Vilijama Šekspira u režiji Pjera Valtera Polica (Knjaževsko srpski teatar) i time zaslužila „Zlatno zrno“ za glumačku bravuru festivala.

Nagradu za produkciju pozorišne predstave, zamišljenu kao omaž župljaninu-producentu, velikom prijatelju pozorišta Minji Obradoviću, zaslužila je, prema oceni žirija, predstava „Herostrat“ Narodnog pozorišta iz Niša, rađena po tekstu Grigorija Gorina i u režiji Irfana Mensura.