Zašto slavimo besmisleni praznik?

0

Verovatno se ne mali broj ljudi pita zašto se danas u Srbiji slavi Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a još veći broj njih uopšte i ne zna koji je to praznik?! Sa druge strane, niko se iz državnog aparata ne seti da za državni praznik proglasi neku od slavnih bitaka Srpske vojske kao što su bitke na Ceru, Kolubari, ili proboj Solunskog fronta.

Meni pre ovaj, današnji državni praznik liči na onu narodnu: „Videla žaba da se kuju konji, pa i ona digla nogu“! Neki „ekspert“ u državi je samo to prepisao, preporučio, a najveći među njima – naši političari aminovali!  E pa, „Alal ti plajvaz na kreaciji“!

Sa druge strane, nekako stidljivo, bez da je državni praznik, obeleži se, ili se preskoči i zaboravi neka od slavnih bitaka naše vojske u Prvom svetskom ratu. A bilo ih je da nam se tada divila Evropa i svet. Cer, Kolubara, Kajmakčalan… Pa onda proboj Srpske vojske Solunskog fronta kada su Srpski ratnici prelazili na stotine kilometara oslobađajući Srbiju u srpske krajeve.

Sve to ovim, državnim praznikom pada u zaborav. Kao da je najvažnije u našoj zemlji da se slavi dan kada su u nekom vagonu potpisano primirje između sila Antante i Nemačke. Uzgred, Prvi svetski rat se zvanično završio tek osam meseci kasnije potpisivanjem Versajskog ugovora.

Jedino dobro u ovome što je danas državni praznik je što se pao u petak pa će državni službenici imati dan više odmora.

Sve drugo je još jedna glupost koja je svojstvena samo nama da slavnu istoriju našu zaboravima, a prihvatimo sve novotarije koje izmisli neko drugi.

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)