Vojni orkestar „Stanislav Binički“ nastupio u Kruševcu

0

Sinoć je okviru manifestacije „Vidovdan 2016“ na platou ispred Crkve Lazarice u Kruševcu nastupio Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Pred mnogobrojnom publikom dirigenti Katarina Božić i Pavle Medaković su sa orkestrom i horom izveli 13 kompozicija, od kojih su neke izuzetno popularne na ovim prostorima.

Davne 1899. godine 26. septembra vojni ansambl formiran je, naredbom Kralja Aleksandra Obrenovića, prvi simfonijski „Beogradski vojni orkestar“ koji će delovati neposredno pod ministrom vojnim.

Jedan od utemeljivača ovog orkestra bio je i Stanislav Binički, kompozitor, vojni kapelnik, organizator muzičkog života u Srbiji, autor prve srpske opere „Na uranku“ i patriotski nadahnutog „Marša na Drinu“ i koji je 1899. godine kao dirigent stao na čelo „Beogradskog vojnog orkestra“, preteče današnjeg Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane.

Kruševljani su imali priliku i da čuju Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je pri Ansamblu formiran 01. februara 2016. godine.

Povodom Vaskršnjih praznika hor je imao prvi celovečernji koncert, a umetnički rukovodilac hora je Kruševljanka Katarina Božić, rođena Veškovac.