Veče kineske kulture u Kuršumliji

0

U petak, 8. jula, u sali Opštine, sa početkom u 19.00 sati, Narodna biblioteka organizuje VEČE KINESKE KULTURE U KURŠUMLIJI. Ova kulturna manifestacija se realizuje u saradnji sa Istitutom Konfucije iz Beograda, koji u ime Kineske države u svetu promoviše kinesku kulturu i jezik.

Programom su predviđeni: otvaranje izložbe „MODERNA KINA“; koktel; predavanje na temu OSNOVI KINESKE CIVILIZACIJE; teorijska i praktična demonstracija TAI CHI-a drevne kineske relaksirajuće gimnastike .

Pošto Kina u podjednakoj meri pleni svojom drevnošću, kao i svojom dinamičnom sadašnjošću, izborom tema smo nastojali da kuršumlijskoj publici predstavimo osnovne aspekte kineske tradicionalne i moderne kulture. Kina je najdugovečnija država i civilizacija na planeti, koja u kontinuetu postoji preko 5.000 godina.

Ova država je kroz istoriju svet zadužila velikim brojem praktičnih izuma ,a kao što su kompas, barut , svila, hartija …., a i danas je u mnogo čemu „naj“ – najmnogoljudnija, sa najvećim brutonacionalnim dohotkom, sa najvišim godišnjim ekonomskim rastom, sa najatraktivnijim modernim građevinama na svetu…

Međutim, najživopisnije asocijacije u vezi sa Kinom izazivaju imena i pojmovi kao što su : „Kineski zid“, „Zabranjeni grad“, čudesna „Knjiga promena“ i Jin- Jang, Taoizam, „Delanje bez delanja“, Konfucijanstvo, „Umeće ratovanja „ borilačke veštine, kineska medicina, kineski horoskop…

Većina ovih tema biće dotaknuta u sklopu predavanja OSNOVI KINESKE CIVILIZACIJE, koje će održati prof. Dr Radosav Pušić, -jedan od najvećih sinologa u ovom delu sveta. Sem toga, profesor Pušić više decenija i lično praktikuje neke od najzanimljivijih drevnih kineskih veština, pa će delić svog umeća pokazati i našoj publici.

Ništa manji povod za VEČE KINESKE KULTURE U KURŠUMLIJI je i narastajuće prijateljstvo i saradnja između Kine i Srbije, koje je dodatno osnaženo nedavnom posetom Predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji.

Shodno Konfucijevoj izreci „ Put od hiljadu milja počinje prvim korakom“, pozivam Vas da posetom ovoj priredbi učinite „prvi korak“ na putu otkrivanja čudesnog sveta Kineske civilizacije.