Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga 136,135 miliona dolara

0

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga od januara do aprila 2016. bila je oko 136,135 miliona dolara, saopštila je Regionalna privredna komora Kruševac. Vrednost izvezene robe u prva četiri meseca 2016. godine iznosi 67,184 miliona dolara i u odnosu na isti period prošle godine izvoz je povećan za 29,2%. Ukupan uvoz bio je 68,951 miliona dolara i u odnosu na isti period prošle godine povećan je za 49,5%.

U Rasinskom okrugu, u pomenutom periodu, ostvaren je deficit od 1,76 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 97,4%.

U strukturi izvoza najveće učešće po vrsti proizvoda imaju gume spoljne pneumatske za putničke automobile, maline, jabuke, artiljerisko oružje, sadnice, voda, vina crna (alkohol do 13%, ambalaža 2l). Rasinski okrug najviše uvozi polipropilen u primarnim oblicima, polietilen, polivinilhlorid, kaučuk prirodni, ulja teška, automobil, jabuke sveže, test lajner i dr.

Prema podacima RPK, u prva četiri meseca ove godine spoljnotrgovinska razmena bila je uglavnom sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Procentualno najveće učešće izvoza Rasinskog okruga otpada na zemlje Evropske unije – više od 50%, sledi tržište bivše Jugoslavije 20%, kao i tržišta zemalja Istočne Evrope (Ruska federacija). Pojedinačno posmatrano, u izvozu su glavni spoljnotrgovinski partneri bili Velika Britanija (9,23 miliona dolara), Nemačka (6,49 miliona dolara), Ruska Feredacija (6,4 miliona dolara), SAD (6,05 miliona dolara) i Makedonija (3,55 miliona dolara). Glavni spoljnotrgovinski partneri Rasinskog okruga u uvozu su Ruska Feredacija (14,92 miliona dolara), Nemačka (7,52 miliona dolara), Kina (4,78 miliona dolara), Italija (4,43 miliona dolara) i Turska (3,54 miliona dolara).

U spoljnotrgovinskoj razmeni okruga, za period januar – april 2016. godine, najveće učešće imaju privredna društva iz Kruševca, koja učestvuju u izvozu okruga sa 54,8%, a uvozu sa 73,9%, zatim privredna društva iz Trstenika u izvozu okruga učestvuju sa 17,3%, a u uvozu sa 12,9%, privredna društva iz Aleksandrovca, koja u izvozu okruga učestvuju sa 8,7%, dok u uvozu učestvuju sa 10%.

Uvoz roba i usluga u Srbiji predstavlja najveći generator spoljnotrgovinskog deficita i na nerazumno je visokom nivou i iznosi gotovo 50% BDPa.  U odnosu na razvijene evropske i sa Srbijom uporedive zemlje, on je viši za blizu 20% jer se u tim zemljama kreće na nivou trećine njihovih BDPa. U protekle dve godine uvoz u Rasinskom okrugu opao je ukupno za oko 20%, što je omogućilo privredi okruga da uz konstantan rast izvoza zabeleži izraženiji suficit u spoljnotrgovinskom poslovanju. U prva cetiri meseca ove godine kriva uvoza imala je snažni ulazni trend, a posledica toga je i deficit od 1,76 miliona dolara.

Uopšteno govoreći, bez izvoza Srbija ne može rešiti probleme sa kojima je suočena. Ti problemi su pre svega velika zaduženost i spoljnotrgovinski deficit, zatim veliki dugovi koje država i preduzeća imaju prema inostranstvu i što može da se plati samo ako imamo izvoz robe. Međutim ne treba ni prenaglasiti značaj izvoza. Treba takođe napomenuti, da nivo našeg izvoza nije tako dramatično mali, da je u ovim uslovima čak i zadovoljavajući.

(Autor: Aleksandar Stojković Mast. Ekon.)

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here