Snovi na slamarici

0

Dugo sam bila ubeđena u dečiju bajkovitu teoriju, koja mi se usadila u verovanje, da gde god zaspim, jutro će me dočekati u svom krevetu. Tako je i bilo dobar deo moga života, tako da sam poverovala da će večno trajati.

Život me je surovo demantovao. I u ovim godinama žmurim snažno, dok me kapci ne zabole i svake večeri prizivam jedan stari drveni krevet zastrt vunenom prostirkom. Pokrivala sam se šušketavim jorganom napunjenim šašom od kukuruza. Nežne ruke bi me prenosile gde god bih mala usnila, u svoj krevet. To me je držalo u ubeđenju da gde god zaspim, probudiću se u svom krevetu u svom toplom domu.

Proticale su godine poput nemirnih voda, prestala sam verovati u bajke, mada jedan mi se činila istinitom jer sam je doživela.Često sam dok tonem u san zamišljala sebe kao princezu na zrnu graška ali ne na mekanim dušecima u dvorcu, već u drvenoj staroj kužini, na slamarici koja greje i čini da se usni za tren. Do bi buđenje bilo sa osmehom na kraju osne, radovalo se svemu takon večeri provedene u tom netvarno udobnom krevetu.

Odavno nema snažnih i nežnih šaka, toplog ramena koji je upio moj dah dok me sanjivu iz komšijske tople kuće u zimsko zavejano veče, prenese u carstvo snova. Čarolija je prestala, u bajke ne verujem odavno. Samo ponekada učini mi se da osetim miris, ukus, senku i dah prošlih vremena, ali ne, sve bajke su već ispričane i niko u njih više i ne veruje.

I dalje ponavljam molitvu i snažno zatvaram kapke da bih pod njima slike smestila da se gnezde kao lastavice i da mi se vrate još u jedno takvo veče i zoru kada osmehom pozdravljam novi dan.

U bajci devojku poljupcem mladić budi nakon stogodišnjeg sna i sve bude kao kada je utonula u predugi san. Nakon poljupca ništa se nije desilo, spavam i budim se ali daleko od postelje koja šušti i neću se probuditi u svom krevetu mekanom poput oblaka, znam dobro da neću, nikada više.

Poželim da se samo još jednom u osvit novog dana probudim pokraj pucketave peći, dok mi nežna ruka kosu glada a slamarica šušti i čini da život postane bajka.

(Autor: Vesna Paunović Đukić)