Oživeo srednjevekovni Lazarev grad

0

Srednjevekovni Lazarev grad od danas je stecište princeza i vitezova, prelja, drvodelja, streličara, tesara, kazandžija, kulundžija i brojnih drugih zanatlija. Pred Lazarevom kulom i Spomenikom Knezu Lazaru u porti Crkve Lazarice počeo je Prvi međunarodni Vidovdanski Vizez festival, koji su sinoć najavile članice Etno grupe ..Lazarice,,, uz Modnu reviju i predstavljanje carskih vitezova.

Jutros je u Lazarevcom gradu osvanuo srednjevekovni kamp, a među šatrama su vitezovci i princeze, kao i razni zanatlije. Pred ulazom u crkvu Lazaricu su Lazarevi streličari i stražari, prava atrakcija za slikanje radoznalih građana

U Miličinoj ulici u Lazarevom gradu, a u okviru Vidovdanskih svečanosti, Regionalna privredna komora Kruševac, Grupacija za stare zanate i Turistička organizacija grada Kruševca pod pokroviteljstvom Grada Kruševca, otvorila je Vidovdansku izložbu. Učestvuje preko 60 izlagača iz naše zemlje a na štandovima su u ponudi upotrebni, ukrasni i predmeti za domaćinstvo.

Kako vreme odmiče, to u Lazarev grad pristiže sve više ljudi. U Narodnoim muzeju, pokraj porte Lazarice priređena je degustacija vina, kojim je knez Lazar pred polazak u boj na Kosovo prišešćivao vojsku. Tu u blizini su poređane srednjevovne zanatske radionice.

U Lazarevom gradu danas je otvoren i Streličarski turnir, a počele su i srednjevekovne turnirske viteške borbe. Posle predstavljanja viteških grupa u predvečerje u Lazarevom gradu koncert ima Danica Krstić. Sutra već, na ovom mestu, između Lazareve kule i Spomenika knezu Lazaru, u jutarnjim satima biće postavljena Kneževa trpeza , pored koje će se obaviti prvo srpsko srednjevekovno venčanje, o čemu smo pisali.

Više fotografija pogledajte OVDE