Otvaranje spomenika Gvozdenom puku na jesen u Igrištu

0

Meštani kuršumlijskog sela Igrište postavili su postolje za spomenik Gvozdenim puku koji treba svečano da bude postavljen početkom septembra i biće prvi spomenik ovom junačkom puku Srpske vojske.

Jedan od organizatora podizanja spomenika Gvozdenom puku,  Života Jevremović kaže da će spomenik biti visok šest metara, osnova spomenika će biti napravljena od italijanskog granita, dok će na vrhu stajati dvoglavi orao napravljen od belog mermera.

– Kada smo pokrenuli inicijativu i iz sopstvenih sredstava započeli izgradnju, priključila nam se Opština Kuršumlije i Komunalno preduzeće i svega nekoliko pojedinaca. Nismo prikupili dovoljno novca, ali za ovako nešto smo sigurnu da će nam mnogi izaći u susret i pomoći da se odužimo svim učesnicima Govozdenog puka, stradalima za našu slobodu,  kazao je Jevremović.

Meštani sela prvobitno su napravili udruženje „Gvozdeni puk“, i podizanja spomenika pokrenuli kao dug sedamnaestorici meštana koji su poginuli junački se boreći u ovoj jedinici.

Vrednost ovog, jedinstvenog spomenika će biti oko 15 000 evra, a za zatvaranje finansijske konstrukcije meštanima Igrišta je potrebno još oko 5 000 evra, pa i ovim putem pozivaju sve one koji mogu da pomognu dobrovoljnim prilogom da to mogu učiniti uplatom na žiro račun: 355-0003200467765-19 sa naznakom : Za podizanje spomenika GVOZDENOM PUKU u Igištu.  Šifra plaćanja 187.

Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihajlo“ prvog poziva, poznatiji kao Gvozdeni puk je bio elitna jedinica Srpske vojske u dva rata. Puk je činilo 60 oficira, 445 podoficira i kaplara i 4.210 redova. Ova jedinica je najodlikovanija u Srpskoj vojsci a većinom su je činili Topličani.