Kuršumlija i Toplica na mapi kriznih žarišta

1

Pored niza „petparačkih priča“ objavljenih zadnjih godina u Kuršumliji,  i o Kuršumliji,  naš srećni grad je nedavno ušao i u jednu smrtno ozbiljnu knjigu. Reč je o kapitalnom delu Dr Dušana Prorokovića – „ GEOPOLITIKA SRBIJE : Položaj i perspektive u XXI veku „ . Ovu obimnu knjigu od blizu 500 stranica objavila je 2015. g. naša renomirana državna izdavačka kuća „Službeni glasnik“.

Ukratko, geopolitika je multidisciplinarna naučna disciplina koja analizira i razmatra i predviđa uticaj geografskih faktora na politički, bezbednosni i ekonomski položaj država.

U konkretnom slučaju, razmatra se geopolitički položaj Srbije u odnosu na : geografski položaj i fizičko – geografske karakteristike Srbije; u odnosu na unutrašnje društvene faktore ; u odnosu na neposredno geopolitičko okruženje ; u odnosu na glavne svetske civilizacijske i geopolitičke blokove; i u odnosu na geopolitička žarišta na teritoriji Republike Srbije.

U knjizi je analizirano šest aktuelnih i potencijalnih geopolitičkih žarišta , kao što su : Kosovo i Metohija, Raška oblast, Bujanovačko – preševska oblast, Toplički kraj , Timočka Krajina, i Vojvodina.

Nije neočekivano što u ovoj neveseloj priči o Topličkom kraju Kuršumlija , kao najisturenije urbano naselje na tzv. administrativnoj liniji , zauzima centralno mesto.

Šiptarske pretenzije na ovaj kraj nisu ništa novo i predstavljaju istorijsku konstantu od kraja XIX veke (od oslobođenja od Turaka) do danas. Do nesrećnih 90-tih godina ovaj kraj je, poučen prethodnim iskustvom i dedovskim predanjem, uspešno odolevao šiptarskim pretenzijama.

Najpouzdaniju prirodnu odbranu Kuršumlijske teritorije predstavljalo je tadašnje neuporedivo brojnije i vitalnije gradsko i seosko stanovništvo. U to vreme ni državne institucije nisu sedele skrštenih ruku: Kuršumlija je bila važan vojni i privredni centar sa oko 5.000 proizvodnih radnika.

Ne malu zaslugu u zaštiti kuršumlijskog teritorijalnog integriteta imao je pok. Vidosav Milićević – Korčagin, koji je po cenu svog političkog komoditeta , a vrlo verovatno i po cenu života člana svoje porodice, za račun opštine otkupljivao sva napuštena pogranična imanja koja su potencijalno mogla da budu predmet interesovanja i kupovine šiptarskih ekspanzionista.

Tih, 80-tih godina prošlog veka Kuršumlija je imala blizu 30.000 stanovnika , skoro sva seoska naselja su bila naseljena, a u populacionoj strukturi su dominirali mladi, koji su brzo i lako dolazili do zaposlenja u nekom od kuršumlijskih preduzeća. Partokratatska korumpiranost (i pokvarenost) bila je u odnosu na današnje vreme sporadična.

Ogromna većina ljudi dobijala je tada zaposlenje preko Biroa za zapošljavanje, putem javnog konkursa, gde su kandidati za posao dosledno rangirani i birani na osnovu školsko – stručnih i socijalnih kriterijuma. Talentovani i visokoobrazovani kadrovi su dobijali i posebne pogodnosti u vidu dobijanja stana, stipendija koje su garantovale sigurno zaposlenje , i t sl.

U takvom ambijentu koliko – toliko „jednakih šansi“ , Kuršumlija je opstajala , i naša najobrazovanija omladina nije se, kao danas, zbirala u 5-6 prazničnih „Lastinih „ autobusa na putu za Beograd.

Drugi deo tematske priče „Kuršumlija i Toplica na mapi kriznih žarišta“ možete pročitati OVDE.

(Autor: Nebojša Gašić)

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here