Kuršumlija i Toplica na mapi kriznih žarišta – drugi deo

1

Danas Kuršumlija ima kontinuirani pad stanovnika (prema popisu iz 2011. god. – 19. 213 stanovnika, a u 2016. god. već postoje indicije da je taj broj već spao na oko 17.600), i sa ovakvim pokazateljima dramatično tone ispod granice demografske održivosti. Inače, granicu demografske održivosti i opstanka predstavlja minimalno 20 stanovnika na 1km kvadratni.

Drugi, ne manje važan zabrinjavajući faktor predstavlja nepovoljna starosna i obrazovna struktura postojećeg stanovništva, nizak prosečni životni vek i, i povećano oboljevanje i umiranje od malignih bolesti. Ovakvo stanje se suštinski odražava na sve ostale aspekte društvenog života, a najviše na ekonomiju , bezbednost, i uopšte, na kvalitet života.

Kamen temeljac City managmenta svih gradova razvijenog dela sveta predstavlja borba gradskih vlasti za što kvalitetniji sastav stanovništva, gde se prvenstveno imaju u vidu povoljna starosna struktura i obrazovanost . Tek na osnovu dostignutog visokog stepena zadovoljstva životom domicilnog stanovništva, svetski gradovi takvim pozitivnim primerom postaju „magneti“ za turiste, investitore, i nove stanovnike i talente.

Nažalost, uglavnom sve suprotno od onoga kako je u Kuršumliji. Iz Kuršumlije duže od 20 godina nije potekla ni realizovana nijedna iole ozbiljna razvojna inicijativa. Svih ovih godina komunikaciju lokalnih i republičkih vlasti karakterišu bezidejnost, neorginalnost, i skučeni provincijalizam, , što je rezultiralo hroničnim nedostatkom autoriteta i kredibiliteta prilikom retkih pokušaja da se preporuče i nametnu republičkim vlastima.

Imidž Opštine se gradi na otrcanim frazama poput „ najveća srpska opština po površini „ ( a u stvrnosti je tek na skromnom 13. Mestu), „graniči se 107 km sa Kosovom“, – što do sade nikoga od nosilaca moći, kapitala i odlučivanja nije inspirisalo ni motivisalo da se zainteresuje za ovaj kraj.

Za ovo vreme su samo upropašćeni i zaparloženi neki od najuzornijih primera stvaralaštva prethodnih generacija , kao što su velelepni Zavod „Žubor“ u Kuršumlijskoj banji, i ništa manje monumentalna brana „Selova“, a da ne pominjemo još i nekadašnja uspešna preduzeća.

Sve ovde ukratko navedeno predstavlja prvorazredni bezbednosni faktor (rizik) koji širokogrudo izlazi u susret problematičnim istorijskim aspiracijama Šiptara na ove prostore. Krajnje je vreme da se efikasnim delovanjem lokalnih i republički vlasti predupredi da ovo potencijalno geopolitičko žarište preraste u aktuelno.

Prvi i najvažniji korak u svemu tome je poboljšanje ukupnih životnih uslova preostalčog stanovništva kuršumlijske opštine. Autor knjige „GEOPOLITIKA SRBIJE“ u slučaju Kuršumlije predlaže nekoliko odmah sprovodljivih mera koje bi držva trebalo da sprovede na ovom području, kao npr.: organizovanje savremenog operativno-obaveštajnog centra koji bi permanentno pratio stanje na Kosovu i Metohiji ; izgradnja vojne baze srednje veličine ; presenjenje postojećih i formiranje novih institucija od državnog značaja , koje bi imale zadatak da inteziviraju ukupnu privrednu aktivnost na ovom području.

Jednom rečju, treba kod naroda povratiti nadu i poverenje, što je osnova svakog drugog napretka i opstanka.

(Kraj)

Prvi deo priče „Kuršumlija i Toplica na mapi kriznih žarišta“ možete pročitati OVDE

(Autor: Nebojša Gašić)

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj – Top Novosti neće objavljivati. Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Istovremeno, redakcija Top Novosti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Top Novosti već se smatraju stavom čitalaca. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.
Please enter your comment!
Please enter your name here