Kuršumličanin na kraljevskom venčanju

1

Posle 94 godine Srbija je konačno dočekala Kraljevsko venčanje princa Mihaila Karađorđevića, najmlađeg sina princa Tomislava koji krunisao je svoju četvorogodišnju ljubav brakom sa Ljubicom Ljubisavljević iz Beograda.  Ovom venčanju prisustvovao je i Kuršumličanin Nikola Dragović koji je bio gost na venčanju kraljevskog bračnog para.

– Srbija je konačno nakon svadbe, kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i kraljice Marije 1922 dočekala svadbu jednog kraljevskog para. Tog 23. oktobra osvanuo je svetli dan za Srbiju i Srpski narod jer su dočekali da se posle 94 godine jedan Kraljevski par venča u zadužbini slavnog kralja Petra Prvog na Oplencu. Srbija i Srpski narod treba da budu srećni i ponosni što je srce našeg princ Mihaila odabralo Ljubicu za životnu saputnicu. Ljubica je jedna divna i prijatna osoba i uveren sam da će titulu srpske princeze dostojno i čestito nositi, objašnjava Nikola Dragović koji je  član je Udruženja Kraljevina Srbije.

Inače, crkveno venčanje je obavljeno na Oplencu u crkvi svetog Đorđa, zadužbini mladoženjinog paradede kralja Petra I Karađorđevića.  Crkveni obred činodejstvovali su Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički G. Irinej i Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski G. Pahomije i protojerej – stavrofor Petar Lukić, starešina Sabornog hrama u Beogradu.

kraljevsko-vencanje-1

– Samo venčanje i proslava venčanja na Belom dvoru bili organizovano po srpskim običajima.  Mislim da je najsvečaniji trenutak, pored samog venčanja bio trenutak kada je starešina Kraljevskog doma Karađorđevog, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, poželeo dobrodošlicu Nj.K.V. Princezi Ljubici u Kraljevski dom i sa novom princezom Ljubicom odigrao svadbeni ples. Tom izlivu iskrenosti, emocija i sreće članova Kraljevske porodice, i gostiju zaista je bila privilegija prisustvovati, naglašava Dragović.

On istovremeno ističe da Srbija ima kraljevsku dinastiju sa kojom može da se ponosi.

– Nadam se da će sledeće kraljevsko venčanje biti organizovano uz sve kraljevske i državne počasti kakve dolikuju jednoj tradicionalnoj i ozbiljnoj državi kakva je Srbija, zaključuje Dragović.

Posle crkvenog venčanja upriličen je svečani prijam na Belom dvoru na Dedinju. Među gostima su bili Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom Katarinom i sinom Filipom, kao i mnogi članovi kraljevske porodice Karađorđević, a među zvanicama su bili i brojni ambasadori i predstavnici diplomackog kora.

1 KOMENTAR

Comments are closed.