Konstituisana skupština Grada Kruševca

0

Skupština grada Kruševca konstituisana je danas potvrđivanjem odborničkih mandata, ali je sednica prekinuta jer još nisu završeni pregovori oko formiranja vlasti. Većinu u Skupštini Kruševca čine odbornici Srpske napredne stranke i koalicije Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije, njih 65 od ukupno 70 odbornika, koji su pred konstitutivnu sednicu, potpisali koalicioni sporazum.

Na sednici Skupštine grada formirane su tri odborničke grupe – dve od odbornika sa liste koju je predvodila SNS – grupa Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje sa 45 i grupa Aleksandar Vučić – Kruševac pobeđuje sa sedam odbornika, te grupa Ivica Dačić – SPS-JS.

Srpska napredna stranka je sa predizbornim partnerima osvojila 52 od ukupno 70 odborničkih mesta u Skupštini grada, odnosno imala je većinu za samostalno formiranje vlasti.

Koalicija SPS – JS dobila je 12 mesta, lista Demokratske stranke je osvojila šest odborničkih mesta, ali se ispostavilo da je Jedinstvenoj Srbiji u međuvremenu prišao odbornik DS, Saša Miladinović.

Jedina opoziciona stranka u Skupštini grada, Demokratska stranka, nije mogla da formira odborničku grupu, za koju je neophodno pet odbornika, jer je pre Miladinovićevog odlaska Dragan Blažić, koji je na listi DS nastupao kao predstavnik Narodnog pokreta Srbije, odlučio da nastupa kao samostalni odbornik.
Konstitutivnoj sednici Skupštine grada prethodilo je potpisivanje koalicionog sporazuma SNS sa SPS – JS, a nosilac liste Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Kruševcu Bratislav Gašić, kazao je da su naprednjaci smatrali da je politički korektno da razgovaraju sa partnerima sa kojima su prethodne četiri godine vršili vlast.

On je podsetio da je u Kruševcu u protekle četiri godine rađeno na sredivanju infrastrukture i rešavanju zatečenog stanja i rekao da će se u narednom periodu raditi na zapošljavanju Kruševljana te da tako široka koalicija, može da da rezultate u interesu građana Kruševca.

Nastavak konstitutivne sednice zakazan je za 22. jun.